“De strijd van de VHP heeft ervoor gezorgd dat iedereen mocht stemmen. Vanaf het ontstaan van de VHP heeft de partij altijd gezegd dat het een partij is voor een landelijk evenredigheidsstelsel”, aldus een passage uit de toespraak van president Chan Santokhi tijdens de herdenking van 75 jaar VHP.
Politicoloog Hans Breeveld heeft in gesprek met de media aangegeven dat het belangrijk is om de geschiedenis te conserveren. “Het is waar dat de VHP strijd heeft geleverd, maar Pater Weidmann is de grondlegger van het algemeen kiesrecht en niet de VHP”, accentueert Breeveld.
De politicoloog merkt op dat men niet moet proberen de geschiedenis te verdraaien. “Pater Weidmann was de grote en sterke man die zich heeft ingezet voor het algemeen kiesrecht. Hij had een goede band met de katholieke Volkspartij in Nederland. Weidmann heeft Lachmon gevraagd om mee te doen in het zogenaamde patronaat. Lachmon heeft toen inderdaad een geweldige bijdrage geleverd”, legt Breeveld uit.
Leonardus Josephus (Jozef) Weidmann (Kerkrade, 3 oktober 1899 – Paramaribo, 15 september 1962) is ook medeoprichter geweest van de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV). In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden in Suriname meerdere politieke partijen opgericht zoals de Javaanse KTPI, de Creoolse NPS en de Hindoestaanse VHP. Begin 1948 ging het Statenlid J.A. de Miranda namens de PSV naar de Eerste Ronde Tafel Conferentie in Nederland, waar hij onder andere pleitte voor algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen.
Een van de resultaten van die conferentie was dat het census- en capaciteitskiesrecht voor mannen werd vervangen door algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. Weidmann is ook de oprichter geweest van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO). Emile Wijntuin, voormalig voorzitter van de PSV en voorzitter van de Stichting Pater Weidmann, schreef in 1996 een boek over Pater Weidmann: “Weidmann, grondlegger van het algemeen kiesrecht in Suriname”.