De Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO) heeft op maandag 8 januari 2024 tijdens haar opo jari viering van de avond- en districtstrainingen en projecten dank uitgebracht aan alle betrokken medewerkers voor de behaalde successen in de afgelopen jaren.
Een terugblik op de periode 2018-2023 leert dat de SAO voor wat betreft de avondopleidingen /districtstrainingen en projecten landelijk 1378 personen heeft gecertificeerd. Het is dus duidelijk, dat steeds meer personen, waaronder kansarme en risicojongeren, zich ervan bewust zijn dat de SAO hun die kans kan bieden om succesvol op de arbeidsmarkt te komen. De SAO kijkt daarom ook hoopvol uit naar nieuwe ontwikkelingen in 2024 en blijft zich inzetten om vaktrainingen aan te bieden aan de gemeenschap om zelfredzaamheid te stimuleren.
Minister Steven Mac Andrew benadrukte dat de inzet van alle betrokkenen gewaardeerd is geworden en heeft bijgedragen aan het succes van de SAO. Goede dialoog, samenwerking en teamwork zijn volgens hem de basisvoorwaarden om ook in 2024 de uitdagingen aan te kunnen gaan. De bewindsman benadrukte ook, dat de SAO velen een laatste kans biedt om een vak aan te leren, om zodoende hun leefomstandigheden te verbeteren, aangezien ze betere kansen maken om de arbeidsmarkt te betreden. Na de toezegging voor de nodige ondersteuning vanuit het ministerie, vooral bij de uitvoering van het landelijk project Wroko Foe Mek Moni, heeft de bewindsman aan allen een succesvol nieuw jaar toegewenst.
De aanwezigen werden eveneens toegesproken door de voorzitter van de Raad van Bestuur SAO, Naomi Esajas-Friperson, de directeur van de SAO, Joyce Lapar en de voorzitter bij de Bond van het Personeel voor Vakopleidingen (BPVV) bij de SAO, Ronald Hooghart. Esajas-Friperson heeft dank uitgesproken voor de inzet van alle betrokkenen, maar vooral het personeel binnen de SAO die zich inzet voor welvaart en welzijn van haar doelgroep, namelijk personen vanaf 16 jaar, middels vakscholing. Zij is van mening dat een goede samenwerking zal resulteren in nog meer succes. Joyce Lapar is tevreden hiermee en kijkt uit naar meer kansen om nog meer succes te boeken in 2024. Zij benadrukt de rol die de actoren te vervullen hebben in relatie tot de doelgroep. Ronald Hooghart heeft benadrukt dat vakscholing een niet weg te denken onderdeel is binnen de ontwikkelingen van Suriname. Hij is van mening dat er meer moet worden geïnvesteerd in de SAO die zich inzet voor steeds meer vaktechnisch kader in Suriname.
Trainingen die in de avond verzorgd worden zijn onder meer: Basis Electro-huisinstallatie, GAWASA, Basis Koeltechniek, Lassen niveau 1 en 2. Textiele werkvormen, Assistent Constructiewerker, Assistent Graafmachine simulatie, Computer Hardware module 1 en 2. Daarnaast, worden niet alleen projecten uitgevoerd zoals het plaatsen van dakgoten en koppelingen van durotanks, maar ook projecten rondom hydroponics. De SAO behoort tot de werkarmen van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en is het grootste regulier vaktrainingsinstituut in Suriname.