“Het geld dat bestemd was voor de lonen en toelagen voor de ambtenaren van de verschillende ministeries is voor het hele jaar al op”, zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning woensdag op de regeringspersconferentie.
De minister zei dat er in januari ongeveer SRD 2.5 miljard aan reserve voor onvoorziene kosten op de begroting van zijn ministerie was opgenomen, maar dat bedrag is al op. “Als er nu onvoorziene kosten bijkomen, dan zullen we die niet kunnen betalen.” Hij haalde verder aan dat vanaf januari tot en met juni er USD 60 miljoen is uitgegeven aan onvoorziene kosten voor onder andere verliezen bij de SLM, steun aan de SLM en andere achterstanden die betaald moesten worden. “Als je dit omrekent dan komt het op SRD 2 miljard.”
Verder maakte hij bekend dat dit jaar SRD 100 miljoen extra per maand begroot was voor de gezondheidskosten, maar deze kosten zijn opgelopen naar SRD 240 miljoen per maand. “Dus de gereserveerde gelden voor gezondheidszorg zijn al lang op. We moeten nu geld zoeken om dit te blijven financieren.” Ook voor de vuilophaal en verwerking zijn de kosten zo hoog geworden, dat ook het geld voor deze diensten al op is. “Dus dit betekent dat we ook hier niet zullen uitkomen en we moeten heel serieus en veel beter met de begroting werken. We hebben geen geld in geheime kluizen of geheime fondsen.” Deze maand zal vakantiegeld uitbetaald worden, wat de staat SRD 1.8 miljard zal kosten.
Raghoebarsing benadrukte dat de salarissen wel uitbetaald zullen worden, maar er zal aan de verschillende ministeries gevraagd worden om zuinig om te gaan en zich te houden aan het maandbudget. “Maar als het uit de hand loopt en de kosten steeds hoger worden, dan zal dat betekenen dat er elders geknipt zal moeten worden. Dan ga je weer horen dat er geen brandstof is of andere zaken, want dat geld moet van ergens komen.”
De bewindsman zei dat men met de salarissen en toelagen echt zuinig en eerlijk moeten omgaan. “Als je recht er op hebt dan moet je krijgen en als je er geen recht op heb dan moet je het niet krijgen. Als je 20 uren overuren heb gemaakt en dan boek je 100 uren overuren, dat is stelen van het volk. Dit moet ophouden. Dit geldt ook voor ambtenaren, die niet willen of weigeren om te werken, terwijl de lonen doorbetaald worden. Dit zijn zaken die we serieus moeten aanpakken.”