Na een overleg tussen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de kinderartsen, is besloten om NICU-verpleegkundigen uit Nederland en Cuba aan te trekken voor Suriname.
De Neonatal Intensive Care Unit (NICU) is onderdeel van het AZP en heeft een landelijke functie. Door een tekort aan verpleegkundigen en een te grote werkdruk is de NICU in code zwart terechtgekomen. In de afgelopen week zijn er twee baby’s gestorven en worden andere geweigerd, omdat er niet genoeg gekwalificeerde zorg is.
De kinderartsen hebben eerder in een brief aangegeven dat de maat vol is bij het zorgpersoneel. Per ingaande 1 augustus 2022 zullen volgens de kinderartsen van het AZP nog meer bedden worden gesloten. Ze hebben zelfs in hun brief aangegeven dat er misschien overgegaan moet worden tot sluiting van de NICU. Minister Ramadhin zegt dat er alles aan gedaan wordt om het niet zover te laten komen.
Geen garantie
”We mogen niet het beeld creëren dat kinderen nu pas sterven op de NICU.” De bewindsman wijst erop dat het gangbaar is dat vroeggeboren en baby’s met afwijkingen, redding kunnen vinden op de NICU. Echter. hij zegt als arts dat het geen garantie biedt, omdat het vrij logisch is dat andere zaken ook een grote rol spelen bij het redden van het kind.
“Dus we mogen niet stellen dat alle kinderen gered kunnen worden. Als arts weet ik het meer dan anderen dat het heel erg pijnlijk is, om aan mensen te zeggen dat hoewel alles aanwezig is, je soms dingen buiten je invloedssfeer hebt die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid.” Hiermee geeft hij aan dat geen enkele regering of arts met zekerheid kan stellen dat het leven van iemand gegarandeerd is. Het ministerie werkt er wel aan om te voorkomen, wat voorkomen kan worden. Daarom wordt er hard gewerkt aan de randvoorwaarden voor de neonatale zorg.
Spoed
Ramadhin wil dat er met spoed een aantal NiCU-verpleegkundigen wordt gehaald uit het buitenland. Deze zijn volgens hem niet voor het rapen in Suriname. Er is wel een aantal in training, maar dat zal 18 maanden tot twee jaar duren voordat ze volledig ingezet kunnen worden op de NICU. Nederland en Cuba zijn de twee potentiële landen vanwaar deze verpleegkundigen gehaald kunnen worden.
De bewindsman vertelt dat er afgesproken is de continuïteit van de NICU te behouden. Hoewel er NICU-verpleegkundigen in training zijn, zal het tekort niet verholpen kunnen worden op korte termijn. Daarom is de keus gemaakt om verpleegkundigen uit het buitenland aan te trekken. Aan het einde van deze maand moet er een delegatie van het AZP vertrekken naar het buitenland om de werving te doen van kandidaten. Hoe snel de mensen hier in Suriname zullen komen, zal afhangen van de selectieprocedure. De bewindsman verwacht dat er dan binnen enkele weken een aantal NICU-verpleegkundigen hier moet zijn. Dit is wat hij trouwens heeft toegezegd aan de directie van het AZP en de kinderartsen.
Wegtrekken zorgpersoneel
De minister wijst erop dat onder de gegeven economische omstandigheden er een uitstroom is geweest, wat buiten de proporties is van wat normaal is. Er zijn meer personen uitgestroomd in 2021, dan het ministerie had verwacht. De informatie die de minister nu heeft, is dat er 17 personen in 2021 zijn vertrokken. “Dat is geen vreemd verschijnsel. Het is een trend die internationaal te merken was in de Covid-19-periode, waarbij de lonen in bepaalde landen drastisch opgeschaald zijn. Uiteraard zijn mensen weggegaan voor een beter salaris.” Het wegtrekken van het zorgpersoneel heeft ervoor gezorgd dat de zorg over de hele linie in gevaar is gekomen. Minister Ramadhin wil samen met de zorgsector meerdere sporen uitlopen om hierin een duidelijke oplossing te brengen. Hij wil ook dat er een duidelijk beeld geschept wordt wat de daadwerkelijke behoefte is aan NICU-verpleegkundigen.
Apparatuur
In de afgelopen tien jaren is er geen vervanging geweest van apparatuur op de NICU. Toen Ramadhin minister werd, is aan hem gepresenteerd dat er niet voldoende apparatuur in huis was voor de neonatale zorg. Met de hoogste prioriteit is toen in 2020 geïnvesteerd in apparatuur. Hieraan is er ruim een bedrag van USD 500.000 uitgegeven. Op dit moment zijn er binnen de neonatale zorg geen problemen met de apparaten. De bewindsman zegt dat er alleen op tijd gewerkt moet worden aan het onderhoud van de technologie.