De ’s Lands Hospitaal sluit het jaar met een enorme schuld van SRD 38 miljoen. “Financieel was het een heel slecht jaar en men moet niet denken dat we in 2023 gaan goochelen”, zegt algemeen directeur Dayasankar Mathoera.
De algemeen directeur geeft aan dat het niet mogelijk is om met de oude tarieven de kosten, die gecalculeerd worden op basis van een koers van 32, te dekken. Er was al onderhandeld met de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) om de tarieven aan te passen, maar ze zijn door de regering aangehouden. De leveranciers willen volgens Mathoera nu geen spullen op krediet geven. “Vanwaar moet ik dan al het geld halen”, vraagt de directeur zich af.
Volgens hem is er bij Pharm Impax, die laboratorium spullen levert, een schuld van SRD 20 miljoen. Recent heeft de directeur een deurwaardersexploot ontvangen waarin er aangedrongen wordt om deze schuld zo snel mogelijk af te lossen. Er zijn nog heel wat schulden bij andere leveranciers. “We hebben salarissen en vakantiegelden wel tot nu toe kunnen betalen, maar vanwege de oude tarieven kunnen de andere operationele kosten niet betaald worden”, benadrukt de Mathoera nogmaals.
Hij geeft aan dat deze schulden sinds 2020 zijn opgebouwd. “We vragen keer op keer om de tarieven kostendekkend te maken, maar er wordt niet gereageerd. De overheid wil niet subsidiëren. Wie moet dan de kosten dekken? Zodoende worden de schulden steeds groter” vertelt Mathoera. Enkele leveranciers hebben aangegeven dat zij niet meer leveren op krediet. “We lenen nu bij bepaalde banken, maar als de limiet is bereikt, zullen we ook niet meer kunnen lenen.”
De gefrustreerde Mathoera zegt vervolgens dat tijdens de covid-19-pandemie er veel apparatuur is ingezet om patiënten te behandelen. Deze apparaten zijn nu afgeschreven en er zijn geen nieuwe ingekocht. “Er is geen geld om de apparaten te kopen en de overheid gaat ook niet ondersteunen.” Ook het vertrek van gespecialiseerde zorgpersoneel naar vooral het buitenland baart hem heel veel zorgen. De medewerkers zijn volgens de directeur onderbetaald. Tegelijkertijd zijn ook een aantal medewerkers gestorven.
Hij meent dat het een jaar vol tegenslagen is geweest. “We hebben een hoge schuld en niemand wilt in schuld leven. Er is geen bedrijfsgarantie voor het komend jaar.” De minister en regering zijn op de hoogte van de slechte situatie waarin het ziekenhuis verkeert, maar er wordt niets gedaan. “Ik weet niet waarom er niets gedaan wordt door de regering. Als de zorg niet gegarandeerd is, zullen we geen patiënten opnemen. We gaan het leven van de mensen niet in gevaar zetten door ze op te nemen, door geen adequate zorg te verlenen”, aldus Mathoera.