De Stichting A Marron KOMPAS is niet te spreken over het feit dat er geen gedegen controle wordt gedaan op geregistreerde taxiboten in de Marowijnerivier. Enkele dagen geleden bracht Key News bericht over een boot die is gekapseisd in het Poeroegoedoe gebied, een van de gevaarlijkste soela’s in Suriname.
Vier kinderen, allen meisjes komende uit een gezin, hebben bij dit ongeval het leven gelaten. Zij zaten aan als passagier in de boot die is gekapseisd en waren onderweg naar de Franse kant waar ze wonen. “Met dit zeer tragisch ongeval worden wij als land wederom met de feiten op de neuzen gedrukt dat het transport te water in het binnenland nog steeds op zeer gevaarlijke en primitieve wijze plaatsvindt, vanwege het feit dat geen van de drenkelingen een reddingsvest aanhad. Nota bene betreft dit een geregistreerde taxiboot die de route regelmatig onderhoud met toestemming en goedkeuring van de Franse autoriteiten.”
De Stichting geeft verder aan dat ze zich niet kan voorstellen “dat zo een boot niet voorzien is van reddingsvesten om het leven van passagiers te garanderen bij een eventueel ongeval op het water. Het is daarom zeer onverantwoordelijk en verwerpelijk om passagiers op een dergelijke wijze over de watervallen en stroomversnellingen te vervoeren, waarbij bij een eventueel ongeval hun leven niet gegarandeerd is.” Zij doet daarom een beroep op zowel de Surinaamse als Franse autoriteiten om hun verantwoordelijkheden in deze te kennen en te nemen door een tweesporenbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. Hierdoor wordt in de toekomst herhaling van zo een zeer tragisch ongeval onmogelijk gemaakt en de plaatselijke gemeenschappen mogen rekenen op verantwoordelijk en veilig riviertransport naar hun plaats van bestemming.
Op de eerste plaats moeten de overheden de bootslieden wettelijk verplichten om te allen tijde reddingsvesten in hun boten te hebben en de passagiers verplichten de reddingsvesten aan te doen. Elk passagier die geen reddingsvest wil aandoen, moet uit de boot gezet worden. Deze zaken moeten deel uitmaken van de uitgegeven vergunningsvoorwaarden. Op de tweede plaats moeten de overheden de passagiers bewust maken van het belang van het aandoen van reddingsvesten. Daarbij moet er een zodanige bewustwording bij de passagiers op gang komen dat ze boten die geen reddingsvesten aan boord hebben zullen vermijden. Het ontwikkelen van animatiefilms in de plaatselijke talen met voorbeelden van ongevallen met en zonder reddingsvesten zal zeker bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn onder de plaatselijke gemeenschappen, waardoor zeer tragische ongevallen niet meer zullen plaatsvinden.
De Stichting A Marron KOMPAS condoleert de nabestaanden en wenst hun veel sterkte toe in deze zeer moeilijke en droevige dagen. Onze condoleance gaat op de eerste plaats uit naar het Grootopperhoofd der Aucaners, het Stamhoofd der Aluku’s, de gemeenschap van Maripasula aan de Lawarivier en de gemeenschappen van de dorpen Wan Finga en Mooitaki aan de Tapanahonirivier. Daarnaast gaat de condoleance naar de totale Marronstammen der Aucaners en Aluku’s. Moge de Allerhoogste en onze voorouders u allen kracht geven om deze moeilijke periode te doorstaan en verder te gaan met uw leven tot verheffing van land en volk.