Suriname maakt kennis met de nieuwe politieke organisatie A Njun Sranan Beweging (ANSB), onder leiding van Guillermo Samson. De officiële proclamatie vond plaats in het Cultureel Centrum Mata Gauri op zaterdag 25 mei.
ANSB zegt naar eigen zeggen te pleiten voor een technocratische regering, waarbij iedereen, ongeacht politieke kleur, vrij moet zijn om bij te dragen, mits aan bepaalde profielen wordt voldaan. “Dit is bedoeld om de friends en family traditie te beëindigen”, aldus Samson.
Samson riep zijn gehoor op om het electoraat te overtuigen te stemmen op deze nieuwe beweging. Hij benadrukte dat mensen niet moeten vragen wat ANSB voor hen kan doen, maar dat elk individu een bijdrage moet kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van Suriname. De afgelopen 20 jaar heeft Suriname politieke partijen als paddenstoelen de lucht in zien rijzen. Of ANSB iets in de melk te brokkelen heeft, moet nog blijken.
Samson benadrukte dat ANSB zich inzet voor decentralisatie, waarbij de ontwikkeling van districten door de lokale bevolking zelf ter hand genomen moet worden. “Een technocratische regering is essentieel om Suriname uit de huidige problemen te halen.” Volgens Winston van der Leuv, coördinator van het Centraal Politiek Orgaan (CPO), is de beweging al drie jaar actief.
Van der Leuv legde uit dat ANSB zich “onderscheidt” van andere politieke organisaties doordat bestuursleden geen bestuurlijke functies zullen bekleden. “Iedere burger met de geschikte competentie, die eerlijk en oprecht een bijdrage wil leveren aan de opbouw van het land, mag solliciteren naar een bestuurlijke functie. Dit is een van de redenen waarom ANSB niet als politieke partij, maar als vereniging is ingeschreven”, merkte de nieuwbakken politicus op.
De politieke vereniging ANSB heeft duidelijke prioriteiten gesteld: kwalitatieve en betaalbare voeding, verbetering van de gezondheidszorg en het onderwijs, en een transformatie van een consumptie-economie naar een gebalanceerde productie-economie door middel van een digitale economie. ANSB pleit voor volledige digitalisering van alle 17 ministeries, te beginnen bij Financiën en Planning, om kosten te besparen en efficiëntie te verhogen.
“50 jaar lang is er veel verkeerd gegaan binnen het politieke bestel. Partijleden moeten in de pas marcheren van de partijvoorzitters. Corruptie en alle onfatsoenlijke gedragingen zullen moeten stoppen”, gaf Van der Leuv aan. Daarom presenteert en pleit de ANSB voor een technocratische regering. “Deze beweging is zich ervan bewust dat de kwestie rond het wegtrekken van kader niet nu aan de orde is, maar Suriname ruim 30 jaar lang teistert.”