“Volgens mijn cliënt is er een aantal wetten overtreden en op grond daarvan is er aangifte gedaan bij de procureur-generaal (pg)”, zegt advocaat Gail Sitaram. Stichting Huis voor Democratie en Rechtsstaat, die de cliënt is van Sitaram in deze zaak, vindt dat percelen van het Sabaku-project onrechtmatig zijn uitgegeven.
“Dit kan niet zo door blijven gaan, dat bepaalde groepen bevoordeeld worden ten opzichte van het volk. Op grond hiervan heeft de stichting aangifte gedaan tegen de minister bij de pg.” Sitaram zegt verder dat elke burger aangifte mag doen en de stichting is in deze ook een rechtspersoon. Volgens de advocaat is dit geen politiek proces. “Deze stichting heeft ook als doel het onderzoeken van onrechtmatig handelen van politieke ambtsdragers, daarom is er aangifte gedaan tegen minister Vorswijk.”
Deze kwestie werd tijdens de begrotingsbehandeling door parlementariër Kishan Ramsukul van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee (DNA), waarna parlementariërs Asiskoemar Gajadin, Dew Sharman, Rabin Parmessar, Melvin Bouva en Stephen Tsang om duidelijkheid vroegen.
President Chandrikapersad Santokhi heeft op een persconferentie aangegeven dat dit niet kan. Volgens hem is het niet correct en is het onrechtmatig. Een aantal parlementariërs en familieleden van parlementariërs heeft een stuk grond op zijn naam op het Sabaku-project. Vanwege dit schandaal lijkt er een ook een breuk te zijn ontstaan tussen de VHP- en ABOP-fractie in de DNA. De ABOP-fractie gaat nu zelfstandig opereren en vormt geen samenwerking meer met de VHP-fractie.