Het aanpassen van de tarieven van de Regionale Gezondheidsdienst, RGD (RGD) was noodzakelijk, omdat de prijzen die de organisatie hanteerde achterhaald waren. Dit zegt de voorzitter van de vereniging van RGD-artsen, Bobby Ramautar, aan Key News.
Ramautar stelt dat zoals de tarieven bij de Vereniging van Medische Specialisten (VMS) en de Survam zijn aangepast vanwege de economische ontwikkelingen, dit ook moest bij de RGD. De arts zegt zich af te vragen waarom er zoveel ophef is over de aanpassingen van de RGD. “Het zijn aanpassingen die dezelfde trend hebben als de VMS en Survam. Ze zijn niet als zodanig uit de lucht komen vallen. Het is uiteindelijk zo dat je met de flow meegaat.”
De voorzitter zegt dat het moment waarop de verzekeringsmaatschappijen hun verhogingen hebben doorgevoerd jij als medische organisatie moet meegaan met de ontwikkelingen ondanks zij niet zo rooskleurig zijn. Dit alles moet geschieden om je organisatie draaiende te houden .
De tariefontwikkelingen zijn op zich een normale vordering, meent Ramautar. De percentages van de tariefaanpassingen verschillen per verrichting. De bepaling van de nieuwe prijzen hangt daarom helemaal van deze aspecten af. De arts zegt verder dat ondanks dat de prijzen zijn gewijzigd er rekening is gehouden met sociale aspecten binnen de samenleving. Hij stelt dat de aangepaste tarieven van de RGD toch lager liggen dan de andere instanties die dezelfde trend hebben overgenomen.
Ramautar zegt dat voor sommige medicijnen er nog steeds ontheffing aangevraagd moet worden als die niet in de geneesmiddelenklapper voorkomen. Voor wat de middelen betreft die wel in de klapper voorkomen zijn er geen beperkingen gesteld over de mate waarin die voorgeschreven mogen worden door medici.
Over ontwikkelingen rond het aantal Covid-19-besmettingen die bij de RGD-posten voorkomen, zegt de arts niet te beschikken over de statistieken op dit moment. De voorzitter stelt wel dat er op een aantal swabposten van de RGD-poliklinieken minder gevallen geregistreerd worden. Dit schept volgens de arts een beeld dat er minder gevallen zijn wat betreft het aantal besmettingen met het Covid-19-virus.