Het aamtal aanvragen voor paspoorten lijkt volgens parlementariër Krishan Ramsukul te stijgen. Dit merkte Ramsukul dinsdag op tijdens de behandeling van de ontwerpwet houdende regels over reisdocumenten (wet reisdocumenten). Ramsukul heeft als voorzitter van de commissie, die zich moest buigen over dit wetsvoorstel, aangegeven dat het erop lijkt dat nu, na versoepeling van de maatregelen van de pandemie, mensen op reis willen. “In 2021 waren er meer dan 25000 aanvragen en in 2022 zijn er al meer dan 13000 aanvragen voor paspoorten binnen”, zegt Ramsukul.
Dit is voor de VHP-parlementariër een duidelijke indicatie dat zich een stijgende trend lijkt te ontwikkelen. Daarom is het volgens Ramsukul meer dan ooit belangrijk dat de regering zich buigt over de wet reisdocumenten. Zo is bijvoorbeeld in de concepwet opgenomen dat men niet meer zal werken met een noodpaspoort, maar met een ‘pase lase’. Dit is een document dat een ‘gestrande’ Surinamer kan aanvragen bij een Surinaamse ambassade of Surinaams consulaat als deze door welke reden dan ook niet beschikt over zijn of haar passpoort en terug moet reizen naar Suriname.
Ramsukul geeft ook aan dat de huidige passpoorten ,zoals een noodpaspoort niet digitaal gelezen kunnen worden. Het e-paspoort wordt tegenwoordig voorzien van een chip waarop alle data van de houder van het paspoort te traceren valt. Doordat deze optie niet aanwezig is, kan zo een noodpaspoort fraudegevoelig zijn. Met de nieuwe aanpassingen moet dat voorkomen worden en gedegen maatregelen tegen fraude paspoort genomen worden. De nieuwe wetgeving heeft als doel dat visumvrij reizen vergemakkelijkt wordt, momenteel kunnen Surinamers met het Surinaamse paspoort naar 77 landen visumvrij reizen of moeten visumaanvragen bij aankomst worden gedaan.
Tijdens Ramsukul zijn betoog werd hij geïnterrumpteerd door NPS-parlementariër Patricia Etnel, die als kanttekening meegaf dat zij de voorschriften en randvoorwaarden van een Caricom-paspoort mist in de nieuwe regelgeving. “Suriname heeft zich gecommitteerd als Caricom-land en moet zich dus ook houden aan de Caricom- richtlijnen”, beredeneerde Etnel.
Voor Melvin Bouva, NDP-parlementariër, was het geen prioriteit om deze nieuwe wet te behandelen, omdat er volgens hem veel meer dringende zaken besproken moeten worden. “De gemiddelde burger kan niet eens op reis gaan”, geeft Bouva aan . Hij vraagt zich af wat de prioriteitstelling is in deze.