Bij veel winkels zijn aardappelen en uien nauwelijks of niet verkrijgbaar. En als die te verkrijgen zijn, moeten consumenten SRD 25 betalen voor een kilo. “Het is al zo moeilijk in het land en dan worden we nog meer gedupeerd. Deze producten behoren tot de basisproducten”, klaagt Priscilla. Ze merkt op dat de overheid op de hoogte is van de prijsopdrijving en ze hoopt dat hieraan iets gedaan wordt.
Het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie schrijft in een persbericht dat vanwege een mislukte en kleinere aardappeloogst in Nederland er eind augustus en begin september minder aardappelen zijn geïmporteerd. De prijs van deze aardvrucht zal als gevolg van de mislukte oogst, maar ook vanwege de verhoogde FOB-prijs, stijgen. In augustus bedroeg de FOB-prijs per baal 7,55 euro, terwijl die deze maand 10,75 euro bedraagt. Dit betekent een stijging van 42,38 procent voor de importeur.
Dit betekent een stijging van 42,38 procent voor de importeur
Volgens Arun Hindorie, woordvoerder van het Platform Levensmiddelenimporteurs Suriname, is de oude oogst van aardappelen en uien nu voorbij en begint de nieuwe oogst. Hij geeft aan dat deze overgang altijd wat stroefheid met zich meebrengt qua toelevering. Verscheidene importeurs hebben van de week 7200 balen aardappelen geïmporteerd, terwijl dit vorige week nog 5350 balen bedroeg. Met de verhoogde import is de aardappelschaarste afgewend.
Hindorie geeft verder aan dat de boten vanuit Nederland een beperkte capaciteit hebben, waardoor ze niet elke gewenste lading kunnen verschepen. Tot slot informeert hij dat Combe Markt heeft aangegeven dat per maandag de prijs van aardappelen van SRD 20 zal dalen naar SRD 17 en dat die verder stapsgewijs lager zal worden. Het Ministerie van Economische Zaken zegt dat het de prijzen van de basis- en strategische goederen blijft monitoren en de consument op de hoogte zal blijven houden.