“Regering, over 8 dagen zijn 15 maanden van uw regeerperiode voorbij, dat is 25 procent van uw regeertermijn. Het volk heeft tot nu toe niets gemerkt van wat u als partij heeft beloofd. Integendeel is de kwaliteit van het leven van de burger enorm achteruitgegaan, terwijl de prijzen van goud en olie op piekhoogtes zijn en de inkomsten uit die sectoren het hoogst zijn in de afgelopen 10 jaar.” Dat zegt NDP -hoofdbestuurslid Amzad Abdoel gisteravond tijdens een NDP live-streaming. Waar zij fel kritiek hebben uitgehaald naar de zittende regering. De koopkracht van het volk is vanwege de belastingmaatregelen van de overheid enorm achteruitgegaan, ook is de werkloosheid gestegen en neemt de armoede schrikbarende vormen aan, meent Abdoel. “Meneer de president, yu no man seti en, yu no seti en, want a volk e pina, en a volk e pina wreed.”
Weg van minste weerstand
De gemiddelde inflatie over de laatste twaalf maanden per eind augustus was 54,3%, stelt Abdoel. Hij verwijt de regering ervan dat deze steeds de weg van de minste weerstand kiest. Betalingsbalansefficiënties zijn volgens hem gecorrigeerd door te devalueren. Er wordt aan extra inkomsten gekomen door allerlei belastingmaatregelen door te voeren en subsidies af te schaffen. De regering heeft geen strategieën om de wisselkoers te revalueren en geen intentie om als regering in te leveren vindt Abdoel. Ook is er geen COVID-19-managementplan. “U zult dan feesten met uw stabiliteit en groei, terwijl het volk jaren nodig zal hebben om de vicieuze cirkel van armoede die u gecreëerd heeft te doorbreken.
Jaarrede en jaarbegroting
Recent is door de president de Jaarrede uitgesproken en is door de regering haar begroting gepresenteerd in De Nationale Assemblee. Abdoel stelt in zijn betoog, tijdens de online massameeting van zijn partij, dat president Chandrikapersad Santokhi in zijn Jaarrede niet heeft aangegeven dat de wisselkoers, confrom de strategie die hij voor de verkiezingen had, onder de SRD 7,00 wordt gebracht. Hij heeft wel aangegeven dat de koers op SRD 21,30 voor een USD stabiel zal blijven. “Daarmee stelt de president zelfs de marktanalist EMFI teleur.” In juni 2021 heeft EMFI geschat dat de gemiddelde wisselkoers stabiel zal blijven en in 2021 zal stuiten op SRD 17,60. “Chan heeft ons allemaal teleurgesteld, ook ik.”
Herwaardering bbp op basis van devaluatie
Na aftrek van de inkomsten en uitgaven staat er op de ingediende begroting een tekort van SRD 72.743.000 oftewel 2,6% van het bruto binnenlands product (bbp) aangegeven. “De president vindt dat we jaloers moeten zijn op dit tekort, terwijl hij verzuimt om aan te geven dat het bbp geherwaardeerd is en dit niet gebasseerd is op de groei van de productie maar op stijging van het prijspeil. Dit is veroorzaakt door de devaluatie van onze munteenheid met 185%, legt de NDP-topper uit. De reële groei van het bbp is in 2020 negatief en in 2021 zal dit volgens hem waarschijnlijk ook negatief zijn. De president moet het volk uitleggen en vertellen of de groei van 1,6% van het bbp die voorspeld is voor 2022 een bestcase, worstcase of of base-line scenario is, omdat hij ons anders straks allemaal weer teleurstelt, is de reactie van Abdoel over de uiteenzetting van de president.
Coalitie moet eigen braaksel slikken
De begroting wordt volgens Abdoel voor 22.62% ook uit leningen gefinancierd. Verder gebeurt dit uit belastingen (52,16%) en niet belastingmiddelen (24,78%). “Ongeveer 76,94% van de totale ontvangsten zal direct en indirect uit de zakken van de burgers worden gehaald. De coalitie en de huidige president, die toen DNA-lid was, waren in het verleden de mening toegedaan dat leningen niet als inkomsten konden worden beschouwd. “De huidige coalitie kan nu netjes haar eigen braaksel slikken, wanneer ze deze begroting, die door haar eigen mensen is opgemaakt en die niet strookt met de visie die ze toen met hand en tand heeft verdedigd, straks gaat goedkeuren.” Zonder de leningen als inkomsten op te tellen zou het begrotingstekort 10,5% van het bbp zijn.