Op vrijdag 16 augustus is in een Algemene Ledenvergadering de actuele situatie toegelicht aan de vakbondsleden. Waarnemend-secretaris van de bond, Miguel Tadimoeljo, geeft in gesprek met Key News aan dat de medewerkers teleurgesteld en boos zijn.
“Initieel was het zo dat we een ultimatum hadden gesteld van gisteren tot en met 12 uur. Indien de mensen geen gelden op de rekening zouden zien, dan zouden er verdere acties worden ondernomen.” Tadimoeljo laat doorschemeren dat minister Amar Ramadhin heeft aangegeven dat er geen “grondige basis” aanwezig is om de gelden van juli uit te betalen.
De bewindsman persisteert dat de overbruggingstoelage wordt gezien als een koopkrachtversterking. “Volgens zijn uitleg is dat eigenlijk de koopkrachtversterking initieel uit de overbruggingstoelage komt. Aangezien de ambtenaren geen koopkrachtversterking hebben gehad over de maand juli, merkt hij op dat we dan ook geen aanspraak maken op de overbruggingstoelage over de maand juli”, aldus de vakbondsman.
“De bonden zullen zich dan van hieruit verder bekokstoven over wat de verdere plannen zullen zijn.” Tadimoeljo doet er heel vaag over of de acties verder worden aangescherpt. “Ik wil niet ver vooruit praten, maar niets is onmogelijk. Alles kan, maar nogmaals, we staan nog steeds open om verder te praten hierover.” Bronnen dicht bij de bond melden Key News dat de medewerkers zeer verhit zijn en het werk totaal willen neerleggen.
Bondsvoorzitter Lloyd Pool van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo uitte tijdens een persconferentie op donderdag 15 augustus zijn ongenoegen over het feit dat de regering weigert de overbruggingstoelage voor juli uit te betalen, ondanks eerdere afspraken. Volgens Pool heeft de regering, zonder overleg, eenzijdig besloten de toelage niet uit te keren, wat hij als “dictatuur” bestempelt. Hij benadrukte dat de overbruggingstoelage verschilt van de koopkrachtversterking die ambtenaren ontvangen en dat deze toelage noodzakelijk is om te komen tot een loonreeks voor de zorg.