Wij willen samen met u de groep van 16 militairen die de revolutie van 25 februari 1980 hebben gepleegd gedenken. Dit zei ondervoorzitter Ramon Abrahams van de Nationale Democratische Partij zaterdag bij het ‘Revo-plein’ tijdens de kransleggingsceremonie om 44 jaar revolutie te herdenken.
Het was de eerste herdenking zonder Desi Bouterse. “Wij memoreren hen die ons voor zijn gegaan en zij die vanavond niet aanwezig kunnen zijn. In het bijzonder onze kameraden in hechtenis, Gefferie, Dendoe en Brondenstein. En natuurlijk de leider van de revolutie, Desi Bouterse”, aldus Abrahams.
Abrahams deelde “enkele parallellen” tussen 50 jaar geleden en nu. “In 1973 werd er geen protest getolereerd. Het gevolg was dat Abaisa werd doodgeschoten onder het bewind van een VHP-regering met Jules Sedney aan het hoofd. Voor en na 1975 vertrokken grote groepen Surinamers naar Nederland. De etnische spanningen tussen hindostanen en creolen konden elk moment in een bloedige confrontatie uitlopen. De spanningen rond de aanloop naar de onafhankelijkheid waren gecreëerd door de VHP en de NPS”, zo zei Abrahams. Hij merkte op dat de situatie na de onafhankelijkheid een grote teleurstelling was voor de Surinamers. Hij vergeleek dit alles met de komst van de regering Santokhi. “Dat zijn die parallellen. Het is merkbaar.”
De NDP-ondervoorzitter is van mening dat de regering Santokhi niet in staat is geweest om de ontwikkeling naar een ander niveau te brengen. “Er werd vooruitgang en voorspoed beloofd. In plaats daarvan hebben we achteruitgang, verval, opgeblazen beloftes en grote leugens gehad.” Abrahams gaf aan dat de strijd die Surinamers leverden in de jaren 70 een climax bereikte in 1980. “Wij militairen waren in groepsverband bereid met alles wat tot onze beschikking was ons land en volk tot het uiterste te verdedigen. Wij waren bereid om door effectieve dekolonisatie de gewenste nieuwe samenleving te creëren.”
Na het aantreden van regering Bouterse in 2010 werd 25 februari als de dag van bevrijding en vernieuwing ingesteld tot een nationale feestdag. Na de regeringswisseling in 2020 is de dag geschrapt van de lijst van nationale feest- en gedenkdagen. Critici vinden dat het Revo-plein ook geen recht van bestaan heeft. Het Plein van de Revolutie is de plek waar de staatsgreep onder leiding van de nu veroordeelde en voortvluchtige Bouterse begon. Tot 25 februari 1980 stond daar het hoofdbureau van politie, maar dat werd vanaf de Surinamerivier in brand geschoten. Nu staat er een monument ter herdenking van de staatsgreep.