Op de vraag van journalisten of de overleden Desi Bouterse een staatsbegrafenis moet krijgen of niet, zegt Ramon Abrahams dat de NDP deze niet zal aanvragen. “Maar als het komt, komt het, als het niet komt, is het er ook niet”.
Of hij het wel of niet moet krijgen is de NDP-topman niet echt op ingegaan, maar maakt wel duidelijk dat zijn partij voor een waardige begrafenis zal zorgen voor hun erevoorzitter. Vooralsnog is het een hele discussie in de samenleving of Bouterse wel of niet met staatseer begraven moet worden. Verschillende politieke fora online hebben deze stelling geponeerd.
De meningen zijn verschillend, anderen vinden dat Bouterse wel met staatseer begraven moet worden, omdat hij voormalig president is geweest van Suriname. Anderen zijn van mening dat hij geen staatseer verdiend, omdat hij veroordeeld was in het 8 decemberstrafproces tegen de vijftien personen die zijn vermoord in 1982.
Gordon Mac Donald, een prominente NDP’er, zegt dat Bouterse het wel verdient om met staatseer begraven te worden. “Ik denk dat men er voor zal moeten zorgen om dat te laten gebeuren”, pleit Mac Nack. In zijn visie heeft Bouterse een wezenlijke bijdrage geleverd aan de opbouw en ontwikkeling van Suriname. Hij verwijst naar een documentaire van de oprichting van Staatsolie. “Geen enkele keer is Bouterse zijn naam genoemd. Dankzij deze man staat Staatsolie op zijn poten nu”, geeft Mac Donald duidelijk aan. Voor hem is er geen twijfel en moet Bouterse met staatseer begraven worden.
Door de veroordeling vielen privileges die Bouterse als voormalig president kreeg, weg. In Suriname is het gebruikelijk dat voormalige presidenten met staatseer worden begraven, een beslissing die doorgaans wordt genomen door de zittende president. Er zijn echter geen specifieke wettelijke bepalingen die dit proces reguleren en evenmin is er jurisprudentie die aangeeft of een veroordeling invloed heeft op het recht op een staatsbegrafenis. “Men is dat verplicht aan deze man”, zegt Mac Donald
Het is daarom aannemelijk dat de zittende president, in deze dus Chandrikapersad Santokhi, bij het besluit om een staatsbegrafenis toe te kennen, rekening houdt met de persoonlijke en politieke omstandigheden van de overledene, waaronder eventuele veroordelingen. In het geval van een veroordeelde oud-president, zoals Desi Bouterse, die in 2023 werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden, zou Santokhi kunnen besluiten om af te zien van een staatsbegrafenis vanwege de ernst van de veroordeling en de impact op de nationale gemeenschap. Dit zijn enkele van de beredeneringen die men leest onder de discussies op sociale media over wel of niet met staatseer begraven voor Bouterse.
Uiteindelijk is het toekennen van een staatsbegrafenis een persoonlijk besluit van de zittende president, die daarbij verschillende factoren in overweging kan nemen.