Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning beschuldigt zijn voorganger, die een administratieve chaos heeft achtergelaten op het ministerie en de Centrale Bank van Suriname (CBvS), voor het schandaal, waarbij recentelijk ongeveer SRD 47 miljoen is verduisterd uit staatskas.
Achaibersing geeft aan dat in het verleden betaalopdrachten via een simpele e-mail van de secretaresse van de minister naar de CBvS en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) ging. De overmakingen werden uitgevoerd en pas achteraf werden de onderliggende stukken opgestuurd naar de CBvS of de SPSB en naar de relevante afdelingen van het ministerie.
“Door de werkwijze, die er gevolgd werd, was er een enorme achterstand en chaos ontstaan in de administratie. De stukken zitten in dozen en vuilniszakken.” De minister zegt verder dat het dan voor te stellen is, dat het vissen in troebel water is.
Hij haalt aan dat er vooralsnog vier gevallen bekend zijn, waarvan drie hebben geresulteerd in overmakingen van bijna SRD 47 miljoen. “Ik sluit niet uit dat er meer gevallen zijn, hoeveel precies en hoe ver deze teruggaan is nog in onderzoek.”
De minister legt uit hoe er gefraudeerd is
Binnen het IMF-programma is er maandelijks een target te behalen. De primary balance target is het verschil tussen operationele uitgaven en operationele inkomsten. Voor het behalen van deze target werd aan CBvS meegedeeld dat er geen grote betalingen zouden worden gedaan, afgezien van salarissen en wat urgente zaken.
“Op een gegeven moment had de CBvS een betalingsopdracht van ruim SRD 20 miljoen ontvangen en stelde vragen hierover aan het ministerie, omdat er geen grote betalingen zouden plaatsvinden. Na de vragen van de CBvS is er onderzoek gedaan en bleek dat deze opdracht niet door het ministerie was gestuurd.
Er is meteen onderzocht of er meerdere overmakingen zijn gepleegd door de CBvS op de rekening van een zekere L. K. Hierbij is gebleken dat er eerder twee overmakingen zijn gedaan op de rekening van L. K. Gelijk na de ontdekking hebben de procuratiehouders aangifte gedaan bij de politie. Er zijn verdachten in beeld gebracht en intussen hebben er ook arrestaties plaatsgevonden.”
Volgens de minister werd de eerste betaling van ruim SRD 14 miljoen gedaan op 25 april en op 14 juni is er een betaling gedaan van ruim 26 miljoen. De derde poging is dus mislukt.
Er worden dagelijks betaalopdrachten gestuurd door het ministerie naar CBvS. Deze opdrachten gaan via een brief, die wordt ondertekend door twee procuratiehouders en elke keer moeten er twee verschillende procuratiehouders zijn, dus niet steeds dezelfde twee. “Wat men bij de drie gevallen gedaan heeft, is een bestaande overmakingsbrief scannen en de betaalgegevens vervolgens digitaal aanpassen.
De meesten van ons kennen deze werkwijze als photoshop. Vervolgens werd de vervalste opdracht in een enveloppe gelegd tussen de werkelijke betalingsopdrachten.”
Er is nog een andere kwestie, die zich op 25 januari heeft voorgedaan, waarbij ruim SRD 5 miljoen is overgemaakt op de rekening van een zekere M.R. Ook deze persoon, die als bode in dienst is van het ministerie, wordt opgespoord.
Bij de kwestie van 25 januari was de werkwijze anders. De betalingsopdracht werd eigenhandig opgesteld, geprint en zelf ondertekend. De handtekening kwam niet overeen met die van de procuratiehouders. Helaas werd deze betalingsopdracht geaccepteerd en het bedrag werd overgemaakt op de rekening van M.R.
Minister Achaibersing zegt verder dat wat uiteraard belangrijk is, is dat het geld zal worden teruggevorderd. Er is beslag gelegd op de bankrekeningen en ik hoop dat de gelden zo snel mogelijk terug in de boezem van de staat komen.