Verschillende activisten zijn donderdag avond bij elkaar gekomen om te praten hoe zij toch in vrede kunnen protesteren. Raoul Hellings zegt dat de regering onder het mom van veiligheidsoverwegingen, nu het protesteren aan banden legt.
Verschillende aanwezigen hebben een aantal ideeën voorgedragen. Duidelijk was dat men geen voorstander is van rellen en plunderingen. Hellings zei in zijn betoog dat hij in de gesprekken vooral het aanpassen van het kiesstelsel mist. Het Constitutioneel Hof heeft geoordeeld dat het kiesstelsel gewijzigd moet worden. Echter is dit nog niet besproken. “Er moet desnoods een nationale dialoog komen hoe we de zetelverdeling willen in de districten “, zegt Hellings.
Hellings deed enkele zaken uit de doeken dat de democratie onder aanval is door de regering. “Een president kan niet een dag opstaan en zeggen dat men niet kan protesteren. Want dat is geen democratie”, zei Hellings duidelijk. Hij zegt dat de gekozen volksvertegenwoordigers geconfronteerd moeten worden om dit niet in stand houden. Hellings is voorstander van volksvertegenwoordigers onderdruk zetten om het aanpassen van kiesstelsel op agenda geplaatst moet worden. “Desnoods gaan we staan voor de volksvertegenwoordigers hun huizen om te vragen wanneer de behandeling van kiesstelsel op agenda geplaatst wordt. We moeten de mensen die dit in stand houden, verantwoordelijk houden”, zegt Hellings.
Volgens Renate Sluisdom, een bezorgde burger die ook aanwezig was, moeten er andere manieren gezocht worden om te protesteren. Tegelijkertijd moet men vooral rekening houden met de veiligheid. Volgens Sluisdom moet alles plat en moet iedereen gewoon thuis blijven. “Alle bedrijven, winkels en mensen moeten gewoon thuis blijven.” De bedoeling is dat de regering een duidelijk signaal krijgt dat er ombuiging moet komen. Een ander voorstel dat werd aangedragen is op het Onafhankelijkheidsplein bivakkeren. “We hoeven niks te zeggen maar gewoon duidelijk maken dat we protesteren.”
De mening over de regering naar huis sturen of gaan voor een ombuiging is verdeeld. Velen vinden dat de regering en vooral de president geen oor heeft voor het volk en gewoon doorgaat met zijn plannen. “We voelen ons aan ons lot overgelaten”, zegt Waldie Tuinfort die ook aanwezig was. Hij is van mening dat de strijd door moet gaan totdat Stephano “Pakkitow” Biervliet wordt vrijgelaten. ” Want vandaag is het Pakkitow, morgen ben ik het of andere activisten. We moeten door blijven strijden totdat hij vrij is”, benadrukt Tuinfort.
Curtis Hofwijk zegt dat alle voorstellen worden genoteerd en worden meegenomen. “We moeten waken dat ons fundamentele recht niet wordt afgenomen.”
Humphrey Tjin Liep Shie en Melvin Linscheer, veiligheidsadviseurs van president Chan Santokhi en de regering hebben tijdens een gesprek in To The Point aangegeven dat men nu verplicht is een vergunning aan te vragen voor het protesteren. De aanvragen hiervoor worden ook verscherpt zei Tjin Liep Shie. “Vooralsnog moeten we de balans terugbrengen en die balans is er nog niet,” zegt de veiligheidsadviseur. Tjin Liep Shie doelt met deze uitspraak op de veiligheid. Ze onderkennen dat er enigszins laat is gehandeld door de autoriteiten.