De activiteiten die gepland staan voor de herdenking van 160 jaar afschaffing slavernij moeten vooral de bewustwording op gang brengen over de doorwerking van het slavernijverleden.
Bewustwording staat samen met bezinning, herdenking en vieren centraal bij de 22 activiteiten die tot en met eind oktober 2023 uitgevoerd zullen worden. Dit liet Johan Roozer, voorzitter van de subcommissie 160 jaar Keti Koti, woensdag weten bij de presentatie van het activiteitenprogramma in verband met de herdenking van 160 jaar afschaffing van de slavernij in het perscentrum van het kabinet van de president te Fort Zeelandia.
Voor een bedrag van ruim SRD 4.8 miljoen zijn er 22 projecten goedgekeurd die door onafhankelijke organisaties zullen worden uitgevoerd. Roozer, die samen met Siegmien Staphorst richting geeft aan deze subcommissie, benadrukte dat de subcommissie bij de activiteiten alleen zorgt voor de coördinatie. De activiteiten zijn van verschillende aard, desondanks zal de kern van herdenking, bezinning en bewustwording veelal terug te zien zijn bij de activiteiten. Het belangrijkste wat met de 22 projecten uitgebeeld moet worden, is dat de Afro-Surinaamse gemeenschap het grootste deel heeft van het Surinaams cultureel erfgoed.
Één van de activiteiten is een opstelwedstrijd voor kinderen, waarvan het startsein al op 1 juni is gegeven. Kinderen moeten dan een opstel schrijven over het slavernijverleden. Hiermee en dan nog met een andere activiteit, waarbij jongeren in een discussie zullen treden over dit onderwerp, wordt er getracht om de bewustwording bij de jongere generaties te brengen. Dit is volgens Roozer van groot belang, omdat het deze jongeren zullen zijn die richting zullen geven aan de toekomst.
Ook is er bij de samenstelling van het activiteitenprogramma rekening gehouden met een landelijke viering. Daarom zijn er in de districten zoals Marowijne, Coronie en Nickerie ook een aantal activiteiten gepland, waar ook gedacht is aan de jongeren. Ook zal bij bepaalde activiteiten zoals lezingen ingezoomd worden op de rode slavernij (waarbij inheemsen in slavernij leefden). De activiteiten variëren van het aansteken van een fakkel tot een prodowaka. Ook zullen er lezingen zijn over de doorwerking van het slavernijverleden, ook is er een expo over de verschillende klederdrachten.
Voor de officiële viering op 1 juli luiden kerkklokken om 9 uur in de ochtend. In de Grote Stadskerk zal op dat tijdstip de traditionele kerkdienst plaatsvinden. Daarnaast zijn er ook uitnodigingen verstuurd naar de president van Ghana en de Nederlandse regering. Roozer bevestigt dat de Nederlandse regering vertegenwoordigd zal zijn bij de officiële viering, echter kan hij niet met zekerheid aangeven of de Ghanese president aanwezig zal zijn. Hij liet tijdens de persconferentie van woensdag weten dat de subcommissie op donderdag een gesprek heeft met de president Daar zal duidelijkheid gegeven worden over de mogelijke komst van de president uit Ghana. Roozer roept de samenleving op om deel te zijn van al deze activiteiten om zo meer te weten te komen over de Afro-Surinaamse geschiedenis en cultuur.