Hugo Essed meent dat Bouterse constant loog dat de slachtoffers bezig waren met een coup dan wel invasie. Dit is volgens de advocaat pertinent onjuist. “Ook nu in hoger beroep is dat nergens te achterhalen uit de bewijsstukken. Uiteraard was er verzet tegen het militair regime van Bouterse”, aldus Essed.
De jurist acht het belangrijk is dat er weer door het Openbaar Ministerie (OM) is aangekaart dat de 15 slachtoffers niet in georganiseerd verband bezig waren met een coup. “Daar is niets van gebleken”, zei Essed aan ABC.
De tweede leugen die Bouterse probeerde de samenleving in te prenten is volgens Essed dat de mannen op de vlucht zijn doodgeschoten. “De pg heeft dit keer een goede nuancering gedaan door aan te geven dat Bouterse eerder had verklaard dat hij zelf het verhaal van ‘op de vlucht’ niet geloofde, toen Bhagwandas dat aan hem rapporteerde.” Essed geeft aan dat Bouterse eerder heeft verklaard dat hij toen een onderzoek heeft ingesteld. “Toch heeft hij de volgende dag na de moorden op televisie verklaard dat de mensen op de vlucht zijn doodgeschoten. Dus hij heeft bewust gelogen”, stelt de rechtsgeleerde.
Essed accentueerde in het vraaggesprek dat hij zich niet kan heugen dat Bouterse ooit de waarheid vertelde. “Namens hem heeft zijn verdediging ook constant onwaarheden verkondigd. Alles wat hij zegt, en ik neem aan in de toekomst nog zal zeggen, is onwaar.”
In hoger beroep is er 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen Desiré Bouterse in het 8 decemberproces. Waarnemend procureur-generaal (pg) Carmen Rasam heeft ook gevangenneming gevorderd. De vervolging voerde op dinsdag 31 januari 2023 aan dat er genoeg verklaringen en bewijzen zijn dat er sprake is van moord. Het OM is van mening dat voldoende is bewezen dat de liquidaties een zorgvuldig opgezet plan dat is voorbereid en uitgevoerd. Er was volgens Rasam daarom geen behoefte om getuigen te horen in hoger beroep.