Het recente bezoek van waarnemend-president Ronnie Brunswijk aan de veroordeelden in het 8-decemberstrafproces heeft geleid tot felle kritiek van advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt.
Essed noemt het bezoek “zeer ongepast” en stelt dat Brunswijk in plaats van eerherstel voor de slachtoffers, zijn sympathie voor de moordenaars toont in het programma Welingelichte Kringen.
Brunswijk bezocht Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe, die vorig jaar zijn veroordeeld voor meervoudige moord en hun straf uitzitten in de ziekenboeg van de gevangenis Santo Boma. “Dit is een klap in het gezicht van de nabestaanden”, zegt Essed. Hij benadrukt dat het gedrag van de waarnemend-president in strijd is met de rechten van de slachtoffers en dat Brunswijk beter had kunnen kiezen voor een plek waar hij de slachtoffers kon eren.
De rechtsgeleerde roept president Chan Santokhi op om zich te distantiëren van Brunswijks ongepaste actie. “Wat hij nu doet is eerherstel proberen te geven aan de moordenaars. Dat is onacceptabel. Ik verwacht dat de president hierover een verklaring geeft.” Voor een democratische en rechtstatelijke leider is het essentieel om duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt.
Volgens Essed kan het feit dat Brunswijk met de veroordeelden op de foto is gegaan ook worden gezien als een politieke boodschap richting de Nationale Democratische Partij (NDP) en de Surinaamse kiezer. “Als de NDP na verkiezingswinst inderdaad gaat voor gratie voor de voortvluchtige Desi Bouterse, dan zal de ABOP waarschijnlijk meewerken aan deze gratie”, voorspelt hij. “Ik verwacht niet dat Jenny Simons dit zal tegenhouden.”