”We doen alsof het een onuitputtelijke bron van grond is om te verdelen. Het is triest dat we na decennia nog steeds geen beleid hebben ontwikkeld.” Dit merkte advocaat Serena Essed-Muntslag op tijdens een recente informatieve bijeenkomst van de Surinaamse Juristenvereniging (SJV).
“Een van de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van elk land is grond. En wanneer ik kijk naar hoe we omgaan met het Surinaamse grondgebied, waarvan er maar één territoir is, dan bloedt mijn hart”, aldus de rechtsgeleerde.
Volgens Essed-Muntslag zou het grondbeleid gebaseerd moeten zijn op de grondslag van de economie. “Er is totaal geen beleid, en het ontbreken van dat beleid zorgt voor een chaotische situatie met onze gronduitgifte.” De rechtsgeleerde vraagt zich af wat er aan grond over zal zijn voor de volgende generaties als we op deze manier doorgaan met de uitgifte van gronden. Sinds de onafhankelijkheid is er kritiek op het grondbeleid. Ook nu zijn er veel controverses over het grondbeleid. Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) wordt dagelijks geconfronteerd met rechtszaken die burgers aanspannen vanwege dubbele uitgiftes en andere malversaties.
De advocaat kan zich niet verenigen met de mening van de regering dat grondconversie wordt uitgevoerd in het kader van het sociaal programma. “Wanneer er wordt gesproken over een sociaal programma, zou moeten worden vastgesteld wie de sociaal zwakkeren zijn die we moeten bereiken. De sociaal zwakkeren hebben er behoefte aan om zo min mogelijk geld uit te geven. Als we kijken naar de prijs voor grondconversie om een stuk grond om te zetten, is het echt een bunkopu seri”, onderstreepte Essed-Muntslag. Ze gaf aan de hand van voorbeelden aan dat voor anderen het wel een fortuin is om een grondconversie te kunnen bekostigen. De rechtsgeleerde is van mening dat als de regering echt sociaal is, het de grondhuurproblematiek zou hebben opgelost.
Essed-Muntslag is voorstander van een rechtvaardig en transparant grondbeleid. “We hebben over de jaren heen niet willen nadenken over de toekomst van ons domeinuitgiftebeleid. We maken ad-hoc wetgeving om na verloop van tijd op te merken dat het faliekant mislukt. Dan willen we lapmiddelen toepassen met iets anders.” De advocaat vindt grondconversie op de manier zoals het wordt uitgevoerd onrechtvaardig en niet eerlijk tegenover de gewone man. In het door president Chan Santokhi doorgedrukte staatsbesluit zouden volgens haar sociaal zwakkeren duidelijk gedefinieerd moeten worden. ‘Was het de bedoeling dat iemand met 20 percelen nog 30 erbij kan krijgen? Dat lijkt niet echt sociaal.’