De Nierstichting Suriname (NSS) moet wederom aan de bel trekken. Het is de zoveelste keer dat patiënten in een uitzichtloze situatie zijn waarbij er geen enkel perspectief geboden wordt door de regering, ondanks harde afspraken vervat in een Memorandum of Understanding van 17 december 2021. Hierover heeft de NSS een brief gericht aan president Chandrikapersad Santokhi, waarin gesteld wordt dat de geloofwaardigheid van de regering ter discussie staat.
De eerste missie voor niertransplantaties zou in het eerste kwartaal van 2022 moeten plaatsvinden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Dat beloofde de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
De getekende MOU tussen de Regering van de Republiek Suriname-AuMc-Stg. VUmc-SVZ-AZP zou op 1 april 2022 vervallen. Daarover is geen informatie ontvangen over eventuele verlenging dan wel beëindiging. De NSS stelt dat hiermee de onzekerheid is toegenomen en er niet vertrouwd kan worden op de toezegging van een aanvang in juni 2022 van de transplantatie. Er is ook nog geen plan gepresenteerd dat de continuïteit, capaciteit en duurzaamheid moet waarborgen en ook geen door de president beloofd communicatieplatform ingesteld.
De NSS schrijft in de brief dat er twijfels zijn geuit over het amateuristische optreden en het ontbreken van een professioneel plan voor de nierransplantaties. “Uw ministers schaden aantoonbaar het belang van de nierpatienten. Ook nu blijken hun woorden ‘holle frasen’ te zijn. Niemand heeft tot heden een transplantatie ondergaan! De NSS vindt deze situatie nog steeds erg zorgelijk en vraagt aan u om hier in te grijpen. Ook de belofte om opgenomen te worden in het stakeholders platform is door beide ministers geschonden. De situatie is uitzichtloos geworden, terwijl u beloofd had dat u de patiënten niet in de steek zou laten.”
De NSS en nierpatienten willen dat Santokhi erop toeziet dat de voorbereidingen voor de uitvoering van de niertransplantaties op transparante wijze plaatsvinden, zodat er getoetst kan worden of de continuïteit, capaciteit en duurzaamheid gewaarborgd zijn. De betreffende ministers hebben een volledig plan van maart 2021 om moverende redenen gewoon opzij gezet en zijn een geheel nieuw traject ingeslagen dat nog geen enkele structuur en perspectief laat zien, stelt de NSS. Dit ten koste van de patiënten die nu een menswaardig bestaan wordt onthouden.