Als onderdeel van het duurzaam beheren van bijvangst in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van de trawl visserij is er een vis silage project opgezet. Binnen dit project is er getest hoe effectief het gebruik van vis silage, een vloeibare organische meststof van vis en visdelen, voor de landbouw is. Als onderdeel van het project is het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gestart met het introduceren van vis silage aan de agrarische sector.
Latijns-Amerika en landen binnen het Caribisch gebied zijn al enkele jaren bezig met de Food en Agriculture Organisatie van de Verenigde Naties te bekijken hoe binnen de visserij bijvangst van vis kan worden beperkt of eventueel een ander gebruik hiervoor kan worden gevonden. Ook Suriname zit jaarlijkse met enorm veel visafval. Ongeveer 15.000 ton gevangen vis die minder tot niet commercieel kan worden gebruikt, omdat die als ongewenste vangst wordt gezien, wordt terug gedumpt in zee. Voor Suriname is er een mogelijkheid bekeken om de bijvangst in te zetten voor de agrarische sector.
Interesse
Er is sinds de introductie van vis silage al een aantal trainingen verzorgd, waaruit blijkt dat men openstaat voor het gebruik hiervan. Met trainingen hoopt LVV belanghebbenden te interesseren vis silage te produceren en te gebruiken. Voedselverspilling wordt hierdoor op verantwoorde en duurzame wijze verminderd.
Tijdens de training wordt er niet alleen gesproken over het gebruik van vis silage in de landbouw, maar ook hoe je deze zou kunnen produceren. Bij het verwerken van het visafval, dat zo vers mogelijk moet zijn, wordt er zuur toegevoegd aan het visafval en zo op een goedkope manier vloeibare meststof, dat lang houdbaar is, gemaakt.
Onderzoek effectiviteit
Alvorens men van start is gegaan met het aanbieden van trainingen om zo de landbouw te stimuleren om gebruik te maken van vis silage, is er een onderzoek geweest naar de effectiviteit van deze organische vloeibare mest. Het onderzoek wijst uit dat de vloeibare mest enige potentie heeft voor de landbouw en het resultaat niet veel verschilt met het gebruik van kunstmeststoffen. Behalve als meststof voor planten kan vis silage ook gebruikt worden voor veevoer of omgezet worden in vismeel dat zowel in de landbouw als veeteelt kan worden gebruikt.