“Alle 51 parlementariërs, zonder onderscheid, zijn mede verantwoordelijk voor de chaotische gronduitgifte en grondschandalen in het land”, zei DNA-lid Radjendrekoemar Debie in het parlement maandag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Hij gaf aan dat het steeds weer opkomend geklaag van parlementariërs van zowel de oppositie als de coalitie over grondschandalen, is niks meer en niks minder dan politiek sloganisme en misleiding. “We doen dit alleen om eigen politiek gewin.” Hij meent dat er een Anti-corruptie- wet is met regels voor gronduitgifte, vanaf oktober 2017. De wet geeft aan dat de grondaanvragen per wet verplicht gepubliceerd moeten worden.
De publicatie heeft tot doel, de samenleving actief te betrekken bij de gronduitgifte, als een extra grondinspectie, om corruptie bij gronduitgifte te beperken. Een controle van onderuit, zodat mensen kunnen zien wanneer hun eerder gedane aanvraag op naam van iemand anders staat en of dat perceel waarop hij jaren lang activiteiten ontplooit naar iemand anders gaat. Een tweede controle, zoals de wet dat voorschrijft, dat voor de uitreiking van een bereidverklaring of beschikking het wordt gepubliceerd om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen om een protest in te dienen. Dit als sociale controle op de gronduitgifte vanuit de samenleving. Met heel duidelijke sancties hierop, zoals in de wet bepaald.
Debie geeft aan dat dit alles is gebaseerd op beginselen van behoorlijk bestuur. Alleen als deze verplichte publicaties van aanvragen en uitgiften conform de wet zouden plaatsvinden, zou er direct een einde komen. “Maar wij willen dit niet uitgevoerd hebben, omdat ook onze belangen hierdoor in gevaar komen.”
Debie heeft deze kwestie al een aantal keren in het parlement aangehaald, maar er is geen verandering. Hij heeft ook een brief gericht naar de procureur-generaal voor onderzoek, maar ook dit heeft nog geen resultaten opgeleverd. “De grondroof vindt in alle geheim plaats in de kamertjes op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer.”
Volgens Debie wordt dit willens en wetens toegestaan en dit komt, doordat men gewoon weigert de Anti-Corruptiewet toe te passen. De Anti-Corruptiewet stelt verplicht, om alle grondaanvragen voor de uitgifte en bij de gronduitgiften te publiceren op straffe van gevangenisstraffen. Dit is de controle die de samenleving moet uitoefenen op de gronduitgifte. De regering weigert hieraan gevolg te geven. De Anti-Corruptiewet wordt reeds toegepast door de rechterlijke macht. Debie vraagt aan de regering waarom dan niet door de regering op dit stuk wordt toegepast, met duidelijke regels.
De VHP-parlementariër roept de regering c.q. de minister, die verantwoordelijk is voor de uitgifte, nogmaals op om strikt de hand te houden aan de wet met betrekking tot de uitgifte van grond, met name de aanvragen en de toewijzingsbeschikkingen te publiceren.