De grote multinational Amazon is al enkele jaren stilletjes bezig particuliere vrachtschepen te charteren, maakt eigen containers en leaset vliegtuigen om zo de gecompliceerde logistieke zaken van zijn online bestellingen te beheren. Daar nu veel retailers in paniek zijn over de chaos van de supply chain (toeleveringsketen) bewijzen de investeringen in zijn logistiek haar rendement. Zo omzeilt het bedrijf de lange wachttijden voor beschikbare havenruimte en arbeiders in de drukste havens van Los Angeles en Long Beach te vermijden.
In Los Angeles zijn er ongeveer 79 vrachtschepen die al langer dan 45 dagen wachten om de haven binnen te komen, zegt ocean freight analyst Steve Ferreira in november. “Amazons laatste onderneming die ik de afgelopen twee dagen heb gevolgd heeft twee dagen in de haven gewacht.” Het gebruiken van privécharters voor het vervoeren van cargo is een goede zet geweest van Amazon. Zo kan het bedrijf beter controle uitoefenen waar zijn product is en ook drukke havens vermijden.
“Wie zou er aan hebben gedacht om iets te parkeren in een onbekende haven in Washington en deze dan verder over land te vervoeren naar de stad van LA? Sommige mensen denken laten we het maar verschepen naar LA, maar stuiten op 2 tot 3 weken vertraging. Amazon maakt goed gebruik van zijn niche strategie”, zegt Ferreira.
Amazon heeft sinds januari 2021 een stijging gezien van 14 procent in niet-voorradige artikelen en een gemiddelde prijsstijging van 25 procent, volgens Commerce IQ, een e-commerce management platform.
Stijgende kosten
Wereldwijd voelt de consument de prijsstijging bij alles wat die koopt. De transportkosten die stijgen worden uiteindelijk doorberekend voor de consument. Amazon heeft veel geld geïnvesteerd om het verzendproces zo goed mogelijk te beheersen. Amazon heeft in 2020 meer dan USD 61 miljard uitgegeven aan verzending en in 2019 iets minder dan USD 38 miljard. Nu Amazon voor 72 procent zijn eigen pakketten verstuurt, betaalt het 47 % minder ten opzichte van 2019.
Schaarste aan containers
Het neemt zelfs de controle over bij de eerste stap van de scheepvaartreis door zijn eigen 53 voets vrachtcontainers in China te maken. Er is een schaarste aan containers, met lange wachttijden en prijzen die stijgen van minimaal USD 2000 voor de pandemie en vandaag naar USD 20.000. “Amazon heeft de afgelopen twee jaar waarschijnlijk 5.000 tot 10.000 van deze containers geproduceerd”, zei Ferreira. “Als het deze containers op Amerikaanse bodem brengt, raad eens of het ze allemaal heeft gelost? Ze worden gebruikt in het binnenlandse systeem en het spoorwegsysteem. Ze hoeven ze niet terug te sturen naar Azië zoals iedereen dat doet.”