Tijdens een bijeenkomst op het Kabinet van de President heeft Reshmi Oemrawsingh, voorzitter van Greening Red Earth Timber (GREat) en expert in bamboetoepassingen, een ambitieus investeringsplan gepresenteerd om bamboe als duurzaam bouwmateriaal te promoten.
Het plan, dat de bamboesector in Suriname een flinke impuls moet geven, werd besproken in aanwezigheid van president Chan Santokhi en verschillende ministers. Oemrawsingh benadrukte de vele voordelen van bamboe, waaronder de carbon negatieve status en het vermogen om na oogst opnieuw aan te groeien.
“Bamboe is een geschenk van de goden,” zei ze. “Volwassen stammen zijn sterk als staal en licht als aluminium.” Daarnaast draagt bamboe bij aan klimaatherstel en ecologisch evenwicht, wat het een ideale keuze maakt in een tijd waarin de wereldwijde focus op duurzaamheid groeit.
Suriname’s strategische ligging maakt het land volgens GREat en Bamboologic, een organisatie gespecialiseerd in bamboeverwerking en -handel, tot een ideale partner voor Europa en de Verenigde Staten, de belangrijkste importeurs van bamboe.
President Santokhi gaf tijdens de bijeenkomst aan dat de regering het initiatief volledig zal ondersteunen. “Dit project past perfect binnen onze visie op duurzame ontwikkeling,” aldus de president. De eerste fase van het project zal worden uitgevoerd in het Ricanau-gebied, waarbij de beschikbaarheid van grond een belangrijk aandachtspunt is. GREat zal hierover verder onderhandelen met het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).
Naast de export van bamboe streeft GREat ernaar om de verwerking van het materiaal binnen Suriname te realiseren. Dit biedt niet alleen economische kansen, maar versterkt ook de ecologische balans in het land.
De bijeenkomst werd bijgewoond door minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening & Milieu (ROM), minister Parmanand Siewdien van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV), onderminister Sieuw Ramsukul van GBB en vertegenwoordigers van Bamboologic.
Met de steun van de regering en de betrokkenheid van diverse stakeholders zet Suriname een belangrijke stap richting een groene en duurzame toekomst. Het bamboeplan heeft niet alleen het potentieel om de bouwsector te transformeren, maar kan ook een aanjager zijn van economische groei en milieubehoud.