President Chandrikapersad Santhoki heeft de interdepartementale task force Pulic Sector Reform (PSR) geïnstalleerd. De installatie vond plaats op donderdag 16 december 2021. In navolging hiervan werd de werkgroep van het uitvoeringsorgaan van de Onderraad PSR geïnstalleerd op vrijdag 17 december.
Deze werkgroep, waarvan president Santokhi de voorzitter is, is het uitvoeringsorgaan dat zich zal buigen over het saneren van het ambtenarenapparaat. Haar eerste meeting vond plaats op vrijdag 17 december op het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA).
De eerste opdracht van de task force behelst het ontwerpen en presenteren van het saneringsplan ambtenarenapparaat aan de regering. Hiervoor is een maand uitgetrokken. De trekkersrol van de interdepartementale werkgroep PSR ligt in handen van Marjory Mulier. In de functie van onderdirecteur heeft zij de leiding over de afdeling Personeelsontwikkeling, Organisatie en Efficiëntiebeleid van het directoraat Human Resource Management (HRM) van BIZA.
Opschonen landsdienarenbestand
De task force zal onder haar leiding mede ervoor moeten zorgen dat het landsdienarenbestand wordt opgeschoond. In het verlengde hiervan zal een ‘Vervroegd Pensioen’-programma worden uitgewerkt en geïmplementeerd voor ambtenaren die de dienstbetrekking vervroegd willen beëindiging. Ontwikkelen van een omscholingsprogramma maakt ook onderdeel uit van het plan, bedoeld voor ambtenaren die openstaan voor een andere uitdaging.
Minister Bronto Somohardjo van BIZA maakte duidelijk dat er een verplichte registratie zal volgen als onderdeel van het opschonen van het huidige landsdienarenbestand. Het doel van deze registratie is het in kaart brengen ‘wie, wat, waar’ zit. “Hierdoor kunnen inactieve ambtenaren tevoorschijn worden gehaald en kan er gericht beleid hierop ontwikkeld worden”, zei de BIZA-minister.
Geen baanverlies
Hij gaf de vezekering dat geen enkele ambtenaar zijn/haar baan zal verliezen. Het traject van sanering zal op basis van vrijwillig vertrek gestoeld zijn. Er is onderzoek verricht naar ambtenaren die de overheidsdienst vervroegd willen verlaten. Hieruit bleek dat zeker 44% van de leeftijdscategorie 51-60 de overheidsdienst eerder wil verlaten, mits zij daarvoor een goede financiële compensatie krijgen. Minister Somohardjo zal hierover in overleg treden met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning.