Uit een recent rapport van Amnesty International blijkt dat Chinese en Hongkongse studenten die in het buitenland studeren geconfronteerd worden met intimidatie, lastigvallen en surveillance door de Chinese autoriteiten. Deze autoriteiten trachten te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met ‘gevoelige’ of politieke onderwerpen tijdens hun buitenlandse studie.
Het rapport onthult ook dat Chinese studenten, die hebben gesproken met de mensenrechtenorganisatie, werden gefotografeerd tijdens demonstraties in hun woonsteden. Daarnaast meldden ze dat hun families in China bedreigd werden door de politie vanwege hun activisme in het buitenland, waarbij gedreigd werd met het in beslag nemen van paspoorten of het stopzetten van pensioenen.
Een Chinese student die in het buitenland studeert, deelde haar ervaring van deelname aan een herdenking voor de Tiananmen-protesten in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Binnen enkele uren werd haar vader in China gecontacteerd door de veiligheidsdienst.
De autoriteiten instrueerden hem zijn dochter, die in het buitenland studeert, te waarschuwen om geen bijeenkomsten bij te wonen die “de reputatie van China in de wereld kunnen schaden”. De studente uitte haar verbazing over hoe snel de Chinese autoriteiten haar identificeerden als deelnemer en contact opnamen met haar vader.
Het rapport van Amnesty International is het meest uitgebreide onderzoek naar de Chinese repressie op buitenlandse universiteiten tot nu toe. Amnesty voerde diepte-interviews met 32 Chinese studenten die aan universiteiten in acht verschillende landen, waaronder Nederland, studeerden. Een derde van hen gaf aan geïntimideerd te zijn door de Chinese overheid.
Met naar schatting 900.000 Chinese studenten die in het buitenland studeren, roept Amnesty International de regeringen van gastlanden en universiteiten op om meer te doen om de rechten van studenten te beschermen tegen dreigingen van de Chinese overheid.