Mensenrechten is het fundament van iedere samenleving. Zonder respect voor mensenrechten is er geen goed functionerende samenleving. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij mensen die mensenrechten een warm hart toedragen.
Rene van Nes, ambassadeur Europese Unie Suriname, is van mening dat mensenrechten gepromoot kunnen worden op mondiaal niveau, lokaal of nationaal niveau, of op individueel niveau. Daarom heeft de Europese Unie donderdag de mensenrechten prijs uitgereikt aan Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting Wan Okasi.
Als voorzitter van stichting Wan Okasi heeft Koendjbiharie een heleboel projecten kunnen realiseren voor de mensen met een beperking. Volgens van Nes is dit moment belangrijk, want ondanks alle tegenslagen blijft Koendjbiharie zich even hard inzetten. “Hij heeft ook enorm veel bereikt. Hij heeft bereikt dat er betaalbaar vervoer is voor mensen met een beperking. Ook dat er vervoer is dat is aangepast voor mensen met een beperking. En dat er een maatschappelijke discussie op gang is gekomen om ervoor te zorgen dat dit ook in het beleid wordt verankert”, zei Van Nes.
Koendjbiharie zei na het in ontvangst nemen van zijn oorkonde, dat dit een mooi voor hem moment is. Toen hij achttien jaren geleden begon om op te komen voor de belangen van de mensen met een beperking, had hij nooit gedacht dat hij op deze manier gewaardeerd zou worden. “Omdat je het niet daarvoor doet, je doet het niet om een standbeeld te krijgen of een naam van een straat. Je doet het puur omdat je overtuigingen hebt, en één van ze is dat we allemaal mensen zijn”, aldus Koendjbiharie. Hij benadrukt dat we als mensen afhankelijk zijn van elkaar. Daarom zou de mens elkaar moeten ondersteunen op elk niveau.
Als een persoon die zich inzet voor de mensen met een beperking, zegt Koendjbiharie dat er een kleine verandering te merken is in de Surinaamse maatschappij. Er wordt volgens hem nu meer over deze doelgroep gesproken. Toch moet er nog meer worden gedaan. Zo wijst hij erop dat de mensen met een beperking niet aan de onderkant van de maatschappelijke ladder zijn, maar helemaal zijn ontkoppeld. Hij is er voorstander van dat de regering beter beleid maakt voor deze doelgroep.
Koendjbiharie wijst er bijvoorbeeld op dat de sociale uitkering die deze groep van de overheid krijgt, niet voldoende. Volgens de mensnrecten activist ontvangen mensen met een beperking SRD 1750 van de overheid, terwijl de armoedegrens sinds 1 december 2021 gesteld is op SRD 3365. “We zijn bijna een jaar verder, wat zal de armoedegrens nu dan zijn?”, vroeg hij zich af.
Hiermee wil de voorzitter van Wan Okasi benadrukken in welke armoede de mensen met een beperking leven. Koendjbiharie maakte gelijk gebruik van de gelegenheid om de ambassadeur te vragen naar ondersteuning voor deze doelgroep. Hij wijst erop dat de doelgroep door de bomen het bos niet meer ziet en voelen zich daarom geroepen ook internationaal om hulp te vragen.