In de strijd tegen corruptie heeft de regering een nieuwe stap gezet richting versterking van de Anti-Corruptiewet. De Anti-Corruptie Commissie, onder leiding van voorzitter Carmen Rasam, presenteerde op dinsdag 5 november 2024 een reeks voorstellen voor wetswijzigingen aan president Chandrikapersad Santokhi en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.
De bijeenkomst vond plaats op het Kabinet van de President, waar de voortgang van de herzieningen werd besproken. Van de 22 artikelen in de Anti-Corruptiewet zijn 16 aangepast. Volgens de commissie zijn bepaalde definities en procedures aangescherpt om beter aan te sluiten bij de taken en bevoegdheden van de commissie.
Deze wijzigingen zijn onder andere ingegeven door een ‘structural benchmark’ van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat een evaluatie van de nationale wetgeving uitvoerde. Uit dit onderzoek bleek dat er aanpassingen nodig zijn op het gebied van verificatie- en publicatieprocedures.
President Santokhi benadrukte het belang van deze wetswijzigingen, ook op internationaal niveau. Organisaties zoals het IMF, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Wereldbank volgen de ontwikkelingen nauwgezet, gezien hun samenwerkingsrelaties met Suriname. “We streven naar een wet die niet alleen perfect aansluit bij het Surinaamse rechtssysteem, maar ook voldoet aan internationale normen,” aldus de president. Hij gaf aan dat verdere dialoog met het IMF op korte termijn wordt verwacht om de laatste openstaande punten te bespreken en de wet verder te verfijnen.
Het streven is om de definitieve versie van de aangepaste wet binnenkort voor te leggen aan de regering en vervolgens aan De Nationale Assemblee (DNA) ter goedkeuring. De Anti-Corruptie Commissie blijft zich inzetten om het wetsvoorstel verder te perfectioneren en zal op korte termijn opnieuw samenkomen met de president om de laatste details door te nemen. Zodra de wet is goedgekeurd, zal de implementatie beginnen, waarmee Suriname een volgende stap zet in de strijd tegen corruptie.