Op 10 december is het de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Elk jaar op deze dag legt de OGV bloemen bij het Mensenrechtenmonument aan de Dr. Sophie Redmonstraat. Ook dit jaar is dat wederom gedaan, onder aanwezigheid van burgers, ambassadeurs en nabestaanden.De OGV vroeg vandaag aadacht voor de inventarisatie van alle mensenrechtenschendingen in Suriname; vooral na 1980. Goede noemt daarbij de mannen die op 25 februari 1980 zijn omgekomen bij de coup van Desi Bouterse en overige sergeanten. Ook de 15 moorden van 8 december 1982 en de Moiwaina slachtingen van november 1986 waarbij 39 mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord. De nabestaanden van Moiwana wachten vanaf 2005 op uitvoering van het vonnis dat door het Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens aan Suriname is opgelegd voor vervolging van de daders.
Schendingen mensen leven
Goede noemde ook de standrechtelijke executie van Wilfred Hawker, die door een Krijgsraad te velde ter dood veroordeeld werd, en per decreet werd geëxecuteerd. Verder de doodgeschoten agenten van Tamanredjo in 1987, alle doden bij de zinloze Binnenlandse Oorlog (1986-1992), de zeven mannen die in december 1987 zijn vermoord te Atjoni, die hun eigen graf moesten graven en daarna werden doodgeschoten.
Ook de twee lijfwachten van Ronnie Brunswijk die om het leven werden gebracht in het toenmalige gebouw van het Park, tegenwoordig De Nationale Assemblee, werden gememoreerd. Tenslotte noemde Goede de drie inheemse mannen die voor een reconstructie werden meegenomen naar Apoera en vervolgens verdwenen zijn. Goede noemde ook de vele incidenten waarbij mensen gevallen zijn van trucks en/of een zonnesteek opliepen en vaak achter Zanderij begraven werden. Tot op heden is in vele gevallen niet bekend wie de mensen waren, omdat de graven later ontdekt werden.
In al deze gevallen gaat het om schendingen van het recht op leven, zegt Goede. De families van deze tientallen burgers leven nog dagelijks met het gemis van hun geliefden. “Zij hebben nooit gebruik kunnen maken van een eerlijk proces door een onafhankelijke rechter.”
Commissie instellen
De OGV vindt dat er een commissie moet worden ingesteld om al deze moorden en mensenrechtenschendingen te inventariseren ter onderzoek. Hiertoe werd reeds na het vonnis van het Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens een start gemaakt. Toen bleek echter dat geen enkele Surinamer bereid was zitting te nemen in de commissie. Goede spreekt de hoop uit dat president Santokhi dit weer oppakt en nu meer succes kan boeken.
Burgers moeten beter bestaan hebben
Vanwege de Covid-19-pandemie en de economische crisis in het land leven veel burgers in armoede. Hierdoor kunnen zij vaak niet voorzien in basisbehoeften, hetgeen verder werkt op de burgerrechten. Vooral het sociaal vangnet werd bekritiseerd door de OGV. De regering- Santokhi/Brunswijk moet zich harder inzetten om het beleid daarheen te leiden dat burgers een beter bestaan hebben, aldus Goede.