Wat het jeugdbeleid de afgelopen tien jaar is geweest, blijft een vraagteken voor minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J). Zij heeft vandaag op een persconferentie verklaard dat er totaal niets op papier is aangetroffen over het jeugdbeleid, wat dat moet zijn of wat het is geweest in de afgelopen jaren.
Er wordt steeds kritischer gekeken naar het jeugdbeleid vanuit de samenleving. Ook nu daar het jeugdinstituut op straat is gezet door de verhuurder van het pand waar het gevestigd was. Het Nationaal Jeugd Instituut (NJI), lees AW&J, heeft daar een achterstand in betaling van ruim USD 682.000. Daarnaast zijn de jeugdparlementariërs al jaren niet uitbetaald. Binnenkort zullen er verkiezingen worden gehouden bij dit Instituut. Dit zal digitaal geschieden vanwege de Covid-19-crisis. Kuldipsingh zei vandaag dat het ministerie een serieus probleem heeft als het gaat om huisvesting. Er worden teveel panden gehuurd, wat niet duurzaam is. Daarom wil AW&J overstappen op een duurzame investering in gebouwen. “Als wij USD 20.000 tot 30.000 moeten betalen aan huur, kunnen wij dat liever gebruiken om te investeren in een kooppand. De regering gaat voor een duurzame wijze van investering”, zei de minister.
Kooppanden gezocht voor AW&J
Het ministerie is reeds van start gegaan met het oproepen van mensen die kooppanden in de aanbieding hebben. Zij krijgen de ruimte om zich aan te melden op het ministerie, indien hun pand ruim 350 werknemers kan huisvesten. Daarnaast moeten het kabinet van de minster, de directieleden en hun secretariaten in gehuisvest worden. Tegelijkertijd gaat de overheid ook eigendomspanden verkopen. Minister Riad Nurmohammed heeft een week geleden aankondigd dat honderden overheidspanden, waarvan de restoratiekosten dermate hoog zijn dat het niet meer rendabel is om in ze te investeren, verkocht zullen worden.
Grote schulden bij AW&J
Los van de huurschuld van het NJI, kampt het ministerie met enorme betalingsachterstanden. Die bestaan niet alleen uit de huur van de panden, maar ook andersoortige schulden zoals bij mediahuizen en verzekeringsmaatschappijen. Kuldipsingh: “Alles bij elkaar opgeteld komt het op een schuld van SRD 19 miljoen. Het pand waarin het ministerie momenteel staat, had een schuld, met een achterstand in betaling van drie jaar. Dit is gedeeltelijk ingelopen; momenteel staat er nog een achterstand open van een jaar.