Onlangs is er bij staatsbedrijf Telesur een fraudezaak aan het licht gekomen. Het gaat in deze om de zogenaamde ‘telecom-fraude’, waaraan twee managers binnen het bedrijf vermoedelijk hebben meegewerkt. Op grond hiervan zijn de twee personen ontslagen. Mike Antonius, directeur van Telesur, bevestigt het ontslag van de ‘mensen’, nadat dit aan het licht kwam. Het zou een maandenlang proces zijn geweest, waarna ook het Openbaar Ministerie (OM) de zaak ontvangen heeft ter onderzoek.
Telecom-fraude kent vele vormen. In dit geval gaat het mogelijk om tienduizenden telefoontjes die gepleegd zijn naar landen waar Suriname weinig personen- en/of belverkeer mee heeft. Dit zorgt voor hoge kosten voor Telesur, terwijl derden in het ontvangende land geld onttrekken uit de kosten die gemaakt worden en dit vervolgens delen met de faciliterende fraudeurs.
Lekfraude
Antonius: “U moet zich voorstellen dat er gebeld wordt naar locaties, zoals Moldavië. Dat past niet binnen het telecom-verkeer waar wij als samenleving regelmatig naartoe bellen. Op die manier worden calls verricht. Misschien wel tienduizend op een dag, waardoor wij als bedrijf de kosten in worden gejaagd. Vervolgens resulteert het erin dat derden oneigenlijk geld aan het onttrekken zijn van Telesur.”
Volgens de directeur wordt er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Het is niet de eerste keer dat hij dit meemaakt bij Telesur. Ook in het verleden zijn gepaste oplossingen hiervoor gevonden. Antonius wil niet veel kwijt over het ontslag zelf of de identiteit van betrokken personen: “Dat moeten we overlaten aan de autoriteiten, zodat de zaak opgelost kan worden.”
Miljoenen verlies
Ook om hoeveel geld het precies gaat, wil Antonius niets kwijt. Hij ontkent dat het miljoenenverlies van Telesur, circa USD 73,5 miljoen in twee jaar tijd, iets te maken heeft met deze fraudezaak. Dat ligt volgens hem aan de koers van SRD 12,50 per USD, waartegen diensten werden geleverd de afgelopen tijd. Vanaf 1 november heeft het staatsbedrijf gewijzigde tarieven.