De Algemene Bond van Personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ) heeft donderdag een persconferentie belegd. Er is ingegaan op pijnpunten die al langere tijd onopgelost zijn. Daarnaast is een verscherpt beraad aangekondigd; dagelijks wordt van 12.00 – 15.00 uur, met minimale bezetting gewerkt. Indien er niets verandert aan de situatie, zijn de werknemers vrijdagochtend op straat om actie te voeren, vertelt bondsvoorzitter Lloyd Pool.
Het gaat om een viertal aandachtspunten, waaronder het ontbinden van een wervings- en mutatiecommissie buiten de bond om, ziektekostenverzekering van medewerkers, een nieuwe loonreeks en onderbezetting in het ziekenhuis. Er was volgens Pool oorspronkelijk een lijst met zeven punten, waarvan slechts drie zijn opgelost.
Pool wijst op de moeizame communicatie met het ministerie van Volksgezondheid, met name met minister Amar Ramadhin. Zo wordt er niet optimaal gereageerd op brieven van de bond. Als er wel gereageerd wordt, blijven inhoudelijke en concrete antwoorden uit. De druppel die de emmer deed overlopen was een misgelopen afspraak met het clusterteam van ministers. Er was afgesproken dat er een vergadering zou zijn met dit team, maar het werd op het laatste moment afgezegd, omdat de minister van Financiën & Planning ziek was en de regering daarnaast meer tijd nodig zegt te hebben, voordat er verder kan worden onderhandeld.
De leden van de bond willen uit het FISO-betaalsysteem, om een betere waardering te krijgen. Dit is een jarenlang verlangen, maar het komt maar niet van de grond, terwijl andere ambtenaren wél uit FISO zijn gestapt. Er was een streefdatum om per 1 maart een nieuwe loonreeks te hebben. Ook is een concept bereikt met de directie van het ziekenhuis, maar de ondertekening door de minister blijft uit.
Verder blijven de vaste aanstellingen uit. Meer dan 200 mensen hebben momenteel geen zekerheid over hun juridische status, omdat de beschikkingen uitblijven. Het kan volgens Pool niet zo zijn dat medewerkers in de gezondheidssector geen adequate ziektekostendekking hebben. Bijbetaling wordt geëist voor veel medicamenten of diensten. De leden eisen een betere dekking. De artsen van het AZP ondersteunen de actie van de bond. Ook zij leiden onder de ermbarmelijke werksituatie. Er is onvoldoende materiaal en een tekort aan werkkrachten.