Schrijfster Ellen de Vries heeft haar boek ‘Hans Valk’ aangeboden aan president Chandrikapersad Santokhi. Daarin heeft zij, op basis van onderzoek, een reconstructie gemaakt van de staatsgreep van 1980 en de rol van Nederland en Hans Valk. Valk was in Suriname als hoofd van de Nederlandse Militaire Missie. De Vries zegt een bijdrage te willen leveren aan de discussie over de staatsgreep, die anno 2022 nog steeds actueel is in Suriname. De aanbieding vond enkele dagen voor de 42-jarige herdenking van 25 februari plaats. Het is een belangrijk moment geweest in de geschiedenis van Suriname. “Ik heb met mijn boek willen bijdragen aan de discussie en de ontrafeling van allerlei geheimen”, zegt de schrijfster.
Eén van de onthullingen in het boek, is de rol van Nederland bij de coup. De Vries zegt dat er vaak wordt aangenomen dat de voormalige kolonisator op de hoogte was van de coupplannen van de 16 sergeanten. Volgens de schrijfster scheppen de telegrammen in het ‘codeverkeer’ tussen beide ambassades, een ander beeld. Nederland zou net zo verrast zijn met de coup alsa anderen, zegt de schrijfster.
Operatie Zwarte Tulip
In de archieven van Den Haag is operatie ‘Zwarte Tulip’ nu openbaar. Men heeft jaren beweerd dat Valk het coupplan aan Bouterse overhandigd heeft en dat dit plan bekend is als Operatie Zwarte Tulip. De Vries hierover: “Het plan heb ik gekopieerd en laten zien aan militairen; ook van die tijd. Het blijkt niet te gaan om een coupplan, maar het is een evacuatieplan van onder andere de president indien er zich ongeregeldheden voordeden. Het plan werd rond 1975 gemaakt.” In het plan waren Nederlandse militairen en de Surinaamse politie betrokken.
Betrokkenheid van Valk
De schrijfster zegt dat er vanuit de militairen altijd is ontkend dat het plan voor de staatsgreep, van Valk afkomstig was. In haar boek, dat zij eerder een onderzoek noemt, heeft zij zogenaamde geheim-verklaarde documenten in de bijlagen opgenomen. Hieronder vallen het rapport van majoor Koenders uit 1981, waaruit de betrokkenheid van Valk zou blijken; althans zoals beweerd werd.
President Santokhi, die het boek in ontvangst nam. zegt het belangrijk te vinden dat de geschiedenis bekend is bij de samenleving en bij de jongeren. Hij hoopt dat er lering wordt getrokken uit ‘de zwarte bladzijde in de geschiedenis’. Hij roept de samenleving op het boek door te nemen.