Huisartsen verbonden aan de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), schetsen een rampzalig beeld van hun huidig verdienmodel en de daaruit voortvloeiende operationele problemen. Zij zitten al geruime tijd opgescheept met een achterhaald tarief, dat alleen realistisch was bij een lagere koers. Deepak Gangadin is voorzitter van de Sectie Huisartsen binnen de VMS en zegt dat de operationele kosten dermate gestegen zijn, dat de huisartsen nog moeilijk het hoofd boven water kunnen houden met hun praktijk.
In eerste instantie willen de huisartsen dat verzekeraars, zowel het
Staatsziekenfonds (SZF) als de particuliere verzekeraars binnen de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam), de tarieven per consult verhogen. Gangadin zegt dat de operationele kosten vooral het afgelopen jaar fors gestegen zijn. Ondanks de achterhaalde tarieven hebben de huisartsen steeds rekening gehouden met de economische crisis en alle actoren die betrokken zijn in het medisch proces. “Maar nu is het wel tijd dat er een aanpassing komt. Daarover zijn wij in onderhandeling met de verzekeraars en wij hopen dat er een constructieve en werkbare oplossing volgt.”
Nog geen sprake van actie
Ondanks de nijpende situatie is er vooralsnog geen sprake van een actiemodel. Gangadin zegt dat huisartsen, in tegenstelling tot andere beroepsgroepen, in de afgelopen decennia nooit het werk neergelegd hebben. “En we zijn dat ook niet van plan. Echter, wij verwachten spoedig een oplossing. De situatie is bijna onhoudbaar”, aldus de voorzitter van de Sectie Huisartsen. De leden van deze sectie zijn in een algemene ledenvergadering bij elkaar gekomen om de stand van zaken te bespreken.
Aanpasing tarieven
Begin december zijn ook de specialisten binnen de VMS in actie gegaan. Die actie was alleen geldig voor SZF-verzekerden. De specialisten wilden ook toen een aanpassing van het tarief, hetgeen tot op dat moment alleen door Survam-leden was gedaan. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt tussen de Sectie Specialisten en de regering. Langzamerhand lijken de verschillende beroepsgroepen binnen en buiten de zorg zich te bewegen richting aanpassing van tarieven, die gebaseerd zijn op de huidige economische situatie.