Het aantal lab- en röntgenonderzoeken heeft het afgelopen jaar ruim SRD 50 miljoen gekost. Dit bedrag vindt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid te hoog. Daarom schreef hij de (huis)artsen aan om de onderzoekingen te verrichten, pas als daar een noodzaak voor blijkt te zijn. De huisartsen ervaarden dit als een brevet van ongeschiktheid, gegeven door de minister.
Druk vanuit patiënten
Ramadhin zegt niemand onaangenaam te willen zijn met de brief. Ook geeft hij niemand een brevet van ongeschiktheid. ‘Maar ik kom ook uit de zorg. Ik weet dat patiënten soms druk leggen op huisartsen voor het verrichten van onderzoek’, aldus de minister. Hij vindt dat dit onderzoek op indicatie gedaan moet worden, precies zoals dat in heel de wereld gebeurt. Artsen moeten geen ‘patient-pleasures’ worden, zegt Ramadhin.
Werkgroep voor efficiëntie
De regering gaat na waar de verspillingen en inefficiënties liggen. Ramadhin zegt dat vooral het zorgbudget goed besteedt moet worden. Uit de eerste rapportages blijkt dat er veel valt te besparen bij de radiologische- en labonderzoeken. Ramadhin: ‘daarom is een breed gedragen werkgroep geïnstalleerd waarin 9 instellingen zitten die betrekking hebben op de zorg. Hun taak is om binnen afzienbare tijd aanbevelingen te doen toekomen om middels protocollen te gaan naar efficiëntie en ordening’.
De minister zegt dat ervoor gekozen kon worden om individuele gevallen aan te pakken. Zo blijkt uit de cijfers welke artsen veel meer radiologische- en labonderzoeken voorschrijven voor patiënten. Er is daarvoor een bepaalde norm en het is al snel duidelijk wie boven de norm zit. ‘Soms wordt het onderzoek verricht op verzoek van de patiënt en dat moet veranderen.
Preventief labonderzoek
De minister heeft de werkgroep gevraagd om hem voorstellen te doen over preventief onderzoek. Zo willen mensen jaarlijks een controle doen van hun gezondheidssituatie. Hiervoor wil de minister een bepaald protocol hebben.