De toekomst van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) moet bediscussieerd worden. NDP-parlementariër Melvin Bouva, die lid is van de vaste commissie Transport, Communicatie en Toerisme in De Nationale Assemblee, is van mening dat dit bedrijf niet ten onder mag gaan. Hij is vooral bezorgd over de financiële situatie van het bedrijf: “Er is een schuld van ruim USD 80 miljoen, een claim van USD 23 miljoen aan het been van de carrier en een financieringsbehoefte die dit jaar kan gaan oplopen tot wel USD 50 miljoen. Dit zorgt allemaal voor veel onzekerheid, vindt Bouva.
De bond bij de NV Havenbeheer heeft inmiddels van zich laten horen. De bond kan zich niet terugvinden in de steun die het bedrijf zou moeten geven aan de SLM. Er zijn enerzijds onvoldoende garanties voor terugbetaling, terwijl anderzijds de regering staat op een financiële injectie van USD 2,5 miljoen. Het is volgens
Bouva begrijpelijk dat werknemers van Havenbeheer zich zorgen maken over het uitblijven van de garanties, vanwege de positie van de SLM op dit moment. Het besluit voor een dergelijke transactie zou daarnaast ook goed overwogen moeten worden, zegt Bouva.”Geld stoppen in een bedrijf dat in het rood staat en ronduit failliet is, zal voor grote onzekerheid zorgen. Als ik kijk naar de financiële positie van de SLM, zou ik alle voorzichtigheid betrachten hiermee en zaken goed vaststellen op papier, voordat nog meer stappen ondernomen worden”, aldus de parlementariër.
Discussie SLM: failliet verklaren?
Er moet op zowel deskundig als politiek gebied een goede discussie op gang komen over de toekomst van de SLM, zegt Bouva. Zo kan er geprivatiseerd worden, maar de parlementariër vraagt zich tegelijkertijd af wie een
bedrijf met zo’n grote schuld zou willen overnemen, terwijl een nieuw luchtvaartbedrijf kan worden opgestart met een dergelijk bedrag. Bouva: “Je zal dus de schuld moeten kwijtschelden, maar als dat niet kan, moet er worden gekeken naar het failliet verklaren van de SLM. Hierna kan een nieuw bedrijf opgericht worden met een goed businessplan.” Er zijn binnen de SLM bedrijfsonderdelen die wél degelijk winstgevend zijn. Bouva noemt als voorbeeld Sur-Air Cargo en de cateringafdeling. Die zouden volgens hem losgekoppeld moeten worden van het vliegbedrijf, dat op zichzelf dan geprivatiseerd dient te worden. Daar dienen geschikte deskundigen geplaatst te worden. “Er zullen harde politieke besluiten genomen moeten worden. Er kunnen geen friends and family-benoemingen plaatsvinden”, zegt Bouva.
Herstelplan
De SLM heeft een eigen herstelplan ontwikkeld, waaraan de huidige directie zich gecommitteerd heeft. Bouva is van mening dat er goede aspecten zijn opgenomen in het herstelplan, maar dat er momenteel geen financiering daarvoor is. Hierdoor vervalt het tot een papieren tijger. Als er nu bij verschillende bedrijven naar financiering moet worden gezocht, is de financiering van het plan niet gegarandeerd. Bouva: “En daarom moeten wij beginnen vanaf het begin. De SLM mag niet het volgende Mariënburg of Surland worden. We moeten er alles aan doen om het bedrijf weer in de lucht te krijgen.”