Een aantal parlementariërs heeft middels een brief aan DNA-voorzitter Marinus Bee gevraagd een openbare vergadering over voedselveiligheid en zekerheid voor de Surinaamse samenleving te houden. Patricia Etnel (NPS), Ivanildo Plein (NPS), Edgar Sampie (ABOP), Obed Kanapé (ABOP) en Evert Karto (PL) hebben de brief ondertekend. Zij maken zich zorgen om de gevolgen van de internationale ontwikkelingen, met name de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, voor de voedselveiligheid en zekerheid in Suriname.
Volgens Etnel zijn de prijzen in de afgelopen maanden dermate gestegen, dat de samenleving zich afvraagt hoe verder. Zij zegt dat de regering steeds belooft dat het beter zal gaan in het land, maar dat dit in de praktijk niet geschiedt. “Nu horen we dat er vanuit bepaalde partijen goedkope goederen aan de man gebracht zullen worden. Dan vraagt de samenleving zich af wat er gebeurt met de beloften die er op nationaal vlak gebracht moeten worden”, zegt Etnel.
Grote regentijd
De parlementariër waarschuwt ook voor de grote regentijd over enkele maanden. Zij vreest voor de gevolgen die dat zal hebben voor de voedselvoorziening. Daarom wil zij weten wat de plannen zijn. Etnel verwijst daarnaast naar de slechte communicatie tussen regering en parlement. “Wij willen weten wat de plannen zijn. Want heel vaak worden dingen gedaan en wanneer die fout gaan, horen we over een andere aanpak, terwijl gelden van het volk verspild worden”, aldus de parlementariër. Zij hoopt dat dit onderwerp bij de eerstvolgende huishoudelijke vergadering aan de orde komt.
Voorbereiden op verergering
Volgens Kanapé zorgden de internationale ontwikkelingen voor onzekerheid. Hij vraagt zich af hoe belangrijk Rusland en Oekraïne zijn voor de voedselzekerheid in ons land. “Nu al merken we dat zonnebloemolie wordt gehamsterd. Hoe voorbereid is de regering daarop en welke maatregelen zullen getroffen worden”, vraagt Kanapé zich af. Hij benadrukt dat de voedselveiligheid in gevaar komt als er niet tijdig wordt opgetreden. “We moeten nadenken over de scenario’s en wat zal werken voor de Surinaamse situatie als zaken verergeren.”
Pluimveehouders en rijstboeren hebben onlangs ook aan de bel getrokken over de situatie in hun sector. Boeren in Nickerie zijn zelfs de straat opgegaan. Kanapé zegt dat deze onderwerpen ook aan de orde komen bij de aangevraagde vergadering, omdat zij ook betrekking hebben op de voedselvoorziening. 40% van de geproduceerde rijst wordt in Suriname geconsumeerd, benadrukt de parlementariër. “Dan mag er geen situatie ontstaan waar we met onze handen in het haar zitten.”