De koopkrachtversterking van SRD 1.000 aan het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis is abrupt stopgezet. Daarom zijn werkenemers en leden van de bond vandaag getogen naar het Ministerie van Financiën en Planning. Zij willen dat minister Armand Achaibersing intervenieert.
De ondervoorzitter van de vakbond, Clyde Gill, heeft een brief, waarin de zorgpunten van het personeel vervat zijn, overhandigd aan de directeur van het ministerie. Volgens Gill heeft de directie van het ziekenhuis de bond meegedeeld dat de koopkrachtversterking komt te vervallen. “Hierdoor ontstaat er een gat in ons besteedbaar budget. Het is een achteruitgang in ons salaris. Wij rekenen erop dat de regering de belastingbetalers bijstaat. Daarom hebben wij ons misnoegen geuit”, aldus Gill.
De directeur van het Ministerie van Financiën en Planning heeft de bond belooft dat de brief wordt doorgeleid naar de minister, teneinde tot een oplossing te komen. Hij deelde wel mee dat het ziekenhuis beleidsmatig resulteert onder het Ministerie van Volksgezondheid. Daarom zal er afstemming met minister Amar Ramadhin plaatsvinden.
RKZ is kostendrager
Voorheen werd de koopkrachtversterking van de werknemers betaald door de Staat. Echter, enkele maanden geleden heeft minister Achaibersing aangegeven dat de ligdagtarieven en andere prijzen zijn verhoogd. Daarom moeten bedrijven en instellingen, waaronder de ziekenhuizen, zelf de kosten dekken. Het ziekenhuis kan dit helaas niet. Althans dat wordt de bond meegedeeld. Ook de twk over 2021 hebben de werknemers nog niet ontvangen. Daarnaast wachten zij op de 25% loonsverhoging. Het wegvallen van de koopkrachtversterking ligt ligt het personeel zwaar op het hart. Het rekende daarop,om ‘een gaatje’ te dichten aan het einde van de maand. Er is een actiemodel in elkaar gezet door de werknemers. Zij werken van maandag – woensdag tot 12.00 uur, zolang de uitbetaling niet geschiedt.
Onprettige werksfeer
De werknemers zeggen niet meer prettig te werken in het ziekenhuis. Los van de omstandigheden van het uitblijven van betalingen, zijn er grote risico’s. Zo beweren de werknemers dat zij blootgesteld zijn aan Covid-19. “Er vindt geen screening plaats van op te nemen patiënten, waardoor wij blootgesteld zijn. Ook de Covid-gelden krijgen wij niet. Het is niet meer prettig werken. Wij moeten steeds betalen voor medicamenten, ondanks dat wij verzekerd zijn. Wij willen graag werken, maar unu ati weri. We zijn moe”, aldus bezorgde werknemers.