Er breekt, met de aanstelling van Stanley Menzo als bondscoach, een nieuw tijdperk aan voor de nationale mannenvoetbalselectie van Suriname. Voor het vlaggenschip van de Surinaamse Voetbal Bond en voor Menzo is het vooral van belang zo snel als mogelijk de perikelen rond het vertrek van Dean Gorre naar de achtergrond te drukken. Maar, mogelijk is het belangrijkste bij de doorstart van Natio om verder te werken aan de eigen identiteit.
De aanstelling van de in Paramaribo geboren Menzo, in elk geval het moment, komt mogelijk een beetje als een verassing. De SVB was op zoek naar een kandidaat om Gorré te vervangen. Tot dat die gevonden was, nam de Mexicaan Jacques Passy waar als interim-coach. Het was de bedoeling om, met Passy aan het roer, oefentegenstanders voor Natio te regelen. Achteraf blijkt Passy’s aanstelling overbodig omdat, vanwege de coronapandemie en het drukke internationale voetbalkalender, de nationale selectie geen sparringpartners kon vinden. Ondertussen was de SVB in onderhandeling met Menzo. In Surinaamse voetbalkringen is Menzo, 58 jaar, totaal geen onbekende. Hij heeft niet eerder een directe rol gespeeld in het lokale voetbal, maar met de stichtingen Kleurrijk en Suriprofs heeft Menzo, via voetbal, een reeks sociale en sportgerelateerde projecten in Suriname helpen uitvoeren in de afgelopen 20 jaar.
Aan de andere kant kent Menzo Suriname waarschijnlijk in voldoende mate. Belangrijk is dat hij snel bekend wordt met al de specifieke eigenaardigheden van de Surinaamse voetbalwereld en de hoofdrolspelers. Menzo weet hopelijk ook hoeveel aspecten, van persoonlijke en organisatorische aard, die eigenlijk niets te maken hebben met het spelletje, van invloed zijn op het voetbal in Suriname. Dat bewustzijn zal broodnodig zijn om enige kans van slagen te hebben.
Menzo start niet bij nul
Als het gaat om Natio zelf, zal Menzo voor een deel pionierswerk moeten doen. Maar, hij start niet bij nul. Onder Gorré is er een groep gevormd, bestaande uit spelers die lokaal actief zijn en spelers die voornamelijk in Europa voetballen. Deze groep is tussen maart en augustus 2021 al in zekere mate naar elkaar toe gegroeid en wist stappen te zetten tijdens WK-kwalificatiewedstrijden en de Gold Cup in juli in de VS. Menzo zal zijn eigen inzichten hebben, als het gaat om het selecteren van spelers. Maar hij kan in elk geval voor de geplande oefenwedstrijd van eind januari tegen Barbados, putten uit een reeks namen die bekend zijn met de cultuur die samengaat met Natio.
Onder Gorre al identiteit en speelstijl
Onder Gorré heeft Natio een eigen identiteit en speelstijl kunnen creëren. Voor de vorige bondscoach was belangrijk: voetballen vanuit de eigen kracht, op basis van balbezit en verzorgd combinatiespel. Deze identiteit kwam vooral naar voren tijdens de Gold Cup, met als hoogtepunt de ontmoeting tegen Costa Rica. Tegen het relatief zeer ervaren Costa Rica, durfde Natio met lef te voetballen. Suriname verloor weliswaar – twee doelpunten in twee minuten deden Natio de das om – maar was voor grote delen van de wedstrijd de partij die bepaalde en bovenop lag. Voor een selectie in ontwikkeling zijn zulke zaken soms belangrijker dan het winnen van een specifieke wedstrijd.
De basis die vooral tijdens de Gold Cup werd gelegd, moet nu ook als uitgangspunt dienen. Het is ook verwachtbaar dat Menzo niet veel zal afwijken van de spelopvattingen. In het internationale topvoetbal draait ook alles steeds meer rond balbezit en verzorgd combinatiespel. Wie de bal heeft, bepaalt. Voor teams als Suriname, die niet beschikken over supersterren die alles bepalen, biedt deze manier van voetballen ook de beste kans op succes. Als er een verschil zal zijn met de selecties onder leiding van Dean Gorré, zal dat bepaald worden door de identiteit en de persoonlijkheid van de coach.
Voordelen van Menzo als coach
De ex-doelman van Ajax en de Nederlandse nationale selectie is sinds 2002 actief in management posities, als coach van teams en als trainer van spelers, in het amateur en profvoetbal, in Nederland, België, Zuid-Afrika en China. Zijn brede geografische en culturele oriëntatie zal ongetwijfeld in zijn voordeel werken wanneer hij eenmaal start met zijn werkzaamheden als Natio-coach. Daarnaast heeft Menzo een groot, internationaal netwerk dat reikt tot in de top van de voetbalwereld. Ook hiermee zal hij als ‘trena’ van Natio zijn voordeel kunnen en moeten doen. Menzo, Natio en de SVB zijn familie, bloedverwanten die allemaal, op papier, dezelfde passie delen: het Surinaamse voetbal. Deze verhouding was er min of meer ook bij Gorré. Maar, deze familieband, het bloedverwantschap bleek uiteindelijk toen niet genoeg. Misschien zal het met Menzo wel leiden tot een langere samenwerking en uiteindelijk tastbare en klinkende resultaten. De redactie van Key News heeft contact gezocht met Menzo, echter zonder resultaat.