De minister van Jusititie en Politie is vandaag opgeroepen in de kortgedingrechtzaak van Regita Edenburg, meer bekend als Asawini. Er waren volgens de advocaat van Asawini, Arjan Ramlakhan, wat onduidelijkheden over het uitzetten van Asawini.
“De minister heeft toen aangegeven dat er voor de makkelijkste weg is gekozen om Asawini het land uit te zetten en de rechter heeft toen gevraagd als het juist niet de moeilijkste weg geworden”, zegt Ramalakhan in gesprek met D-TV. Intussen zit Asawini nog vast in Frans-Guyana onder bewaking van twee Surinaamse politieagenten.
Door de rechter is ook gevraagd waarom er gekozen is voor twee Surinaamse agenten. Amoksi gaf toen aan dat voor de begeleiding zo is gekozen. Asawini zit intussen al drie dagen in Frans-Guyana. Amoksi is verder ingegaan op andere vragen van de rechter en heeft aangegeven dat Asawini terug moet komen naar Suriname, echter is zij niet vrij maar nog onder vreemdelingen detentie.
De rechter heeft ook gevraagd dat als Asawini in Suriname is, zij via Zanderij zou kunnen worden uitgezet en als Asawini haar beroepsmogelijkheid nog kan worden aangeboden. In een beroepsmogelijkheid zou Asawini volgens de wetgeving 30 dagen krijgen om in beroep te gaan bij de president.
Als ze in beroep is gegaan bij de president kan de uitzetting volgens de wet van 16 januari 1992, houdende bepalingen betreffende de toelating en de uitzetting van vreemdelingen plaatsvinden, zoals aangegeven in artikel 34. Als Edenburg terug is in Suriname zal zij ook gehoord worden door de rechter.
Volgens Ramlakhan woont Asawini al 11 jaar in Suriname en vraagt zich af wat zo zwaar weegt om Asawini in deze het land uit te zetten, gezien het feit dat zij al zo lang in Suriname verblijft. “Terwijl ze duidelijk haar leven in Nederland heeft achtergelaten”, zegt Ramlakhan. Het is nu een kwestie wanneer Asawini terug is in Suriname en wanneer het kortgedingproces weer voortgang kan vinden.
De familie van Asawini is van mening dat dit een grote blunder is voor de regering en nemen de minister van Justitie en Politie kwalijk voor de ondernomen stappen tegen Asawini. “Want dit kan gewoon weg niet”, zegt de familie van Asawini. Sinds Asawini in verzekering is gesteld mocht zij geen contact hebben met haar familie.
De raadspersonen van Asawini hadden al voor zij werd vervoerd naar Frans Guyana, het proces van een kortgeding ingezet, echter hebben zaken zich zo snel ontwikkeld dat zij haar uitzetting naar Frans-Guyana niet hebben kunnen stuiten.
Het is nog onduidelijk waarom Asawini niet verder uitgezet kon worden. Naar bekomen informatie zou Asawini niet in bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs en had ook geen papieren op zak. Personen die een EU-paspoort bezitten kunnen al met hun ID-kaart reizen binnen de EU, of landen waar de EU-regelgeving geldt. De Franse autoriteiten zouden haar dus niet hebben geaccepteerd, omdat zij niet beschikt over haar papieren.