De Associatie van Surinaamse Fabrikanten, ASFA, had hun bezorgdheid geuit over de berichtgeving van de afkondigingsdatum van de wet ‘belasting toegevoegde waarde’ (BTW) op 1 juli 2022.
Nicole Deira, ondervoorzitter tevens 2e penningmeester van de ASFA zegt dat het bedrijfsleven officieel nog geen feedback heeft gegeven op de inhoud van de concept wet. De bedrijven maken zich voornamelijk zorgen over de uitvoering van deze wet.
Momenteel is het haast onmogelijk teruggaven te vorderen bij de belastingdienst. De bezorgdheid over de invoering van de BTW ligt voornamelijk rondom het proces van de verrekening en teruggaaf. De ondervoorzitter gaf verder aan dat juist de bonafide bedrijven zich bij de intrede van nieuwe wetten de gebeten hond voelen daar zij onderworpen worden aan extra controle en merken dat andere bedrijven vrij uit gaan en de wetten niet naleven.
Maar nu is het volgens haar de roep van ASFA dat daadwerkelijk alle bedrijven gecontroleerd worden, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Ze geeft ook aan dat er bewustwording en educatie op gang moet worden gebracht, zodat zij die de BTW moeten afdragen, begrijpen hoe dat precies werkt.
Woensdagavond jongst leden heeft de ASFA als prominente fabrikanten organisatie de eerste presentatie mogen ontvangen van de ontwikkelaar van de BTW, de deskundige fiscaal jurist, Roy Rijger. De ASFA-leden hadden de gelegenheid hun bezorgdheden en mogelijke valkuilen aangaande de wet met de gastspreker aan de orde te stellen. De meeste leden participeerden via Zoom, waarbij het bestuur na afloop als feedback ontving dat de volgende punten het meest zijn blijven hangen:
Rijger stelde dus dat BTW plaats zal moeten vinden, ongeacht de samenwerking met het IMF.
Daarnaast moet er een gedragsverandering teweeg worden gebracht en zal ook moeten worden gelet op hoe klanten benaderd worden door de belastingdienst. Al met al heeft deze presentatie de ASFA-leden oftewel de productiesector het inzicht gegeven om een gedegen discussie aan te gaan en/of betere onderbouwing te geven van zaken, bij de komende stakeholder sessies.