De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) heeft in een brief gericht naar president Chandrikapersad Santokhi, hun bezorgdheid geuit over aangepaste energietarieven die voor niet-huishoudens per juni zullen ingaan. Echter, in november zullen de producenten een volledig verhoogd energietarief van meer dan 250 procent moeten neertellen.
“De ASFA is resoluut van mening dat de voorgestelde tariefaanpassing, waarbij producenten in Suriname 250 procent meer zullen betalen dan de huidige tarieven, onredelijk is en aanzienlijke schade kan toebrengen aan de vitale productiesector van ons land”, zegt de ASFA in haar brief.
De associatie verwijst maar het ‘uitvoerig rapport van de EBS-tarieven commissie’ van 10 april 2023. In het rapport wordt volgens de ASFA duidelijk geconcludeerd dat de huishouding van de EBS en SPCS eerst op orde moeten worden gebracht alvorens een rechtvaardig tarief kan worden vastgesteld. “De ASFA ondersteunt deze conclusie en gelooft dat ‘garbage in garbage out’ is. Het is essentieel om eerst de basis op orde te hebben voordat er tariefaanpassingen kunnen worden vastgesteld.” Het thermisch contract van SPCS moet volgens het rapport worden aangepast en moet niet verlengd worden. Ook moeten de fouten in de berekening voor thermische energie worden aangepast. Ook de openstaande rekeningen van de overheid moeten afgehandeld worden, zijn enkele van de punten genoemd.
Volgens de ASFA zijn er genoeg redenen om de productiesector niet te belasten met een te hoog energietarief. Redenen zoals de economische concurrentiepositie van de productiesector. Een aanzienlijke tariefverhoging zou de productiekosten doen stijgen, waardoor de concurrentiepositie van Surinaamse fabrikanten op nationale en internationale markt worden ondermijnd. Dit kan volgens de ASFA lijden tot verlies van marktaandeel en zelfs tot sluiting van bedrijven, merkt de associatie op.
Ook werkgelegenheid en investeringen worden beïnvloed door de hoge energietarieven volgens de ASFA. De productiesector is een belangrijke bron van werkgelegenheid in Suriname. Het verhogen van de energietarieven dwingt de bedrijven om in de kosten te snijden, wat directe gevolgen kan hebben voor werkgelegenheid. De hoge energiekosten kunnen ook investeerders afschrikken waardoor naar inziens van de ASFA de groei en ontwikkeling van de productiesector worden belemmerd. Tevens zegt de ASFA dat een gezonde en groeiende sector afhankelijk is van een stabiel en redelijk energietarief.
Ondanks de verschillende redenen erkent de ASFA het belang van een gezonde economie en is bereid constructief samen te werken aan oplossing. “We staan echter vastberaden tegenover een tariefsverhoging van 250 procent ten opzichte van de huidige tarieven en stellen voor om een meer evenwichtig en rechtvaardig tariefstelsel te hanteren”, merkt de associatie op.