De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) staat ook erop dat partijen in dialoog gaan, zodat de rust wederkeert. “De ASFA heeft vanaf de aanvang van de protestacties het geheel gadegeslagen en op diverse momenten teruggekoppeld met haar leden”, zegt de organisatie.
Vooralsnog is het moeilijk voor de ASFA om een standpunt in te nemen, omdat het voor hen nog niet duidelijk is wat de agenda is van de organisatoren. “Desondanks willen wij begrip tonen voor de geïnitieerde acties van de demonstrerenden, omdat onze lid-bedrijven ook te kampen hebben met de dagelijkse ontberingen in ons land”, zegt de organisatie. De ASFA heeft al jaren gepleit voor een ‘level playing field’ voor de lokale productiesector, zodat ze duurzame arbeidsplaatsen kan creëren.
lokale productie
Verder geeft zij ook aan zich zorgen te maken over de lokale productie en de perceptie van zowel investeerders in binnen- en buitenland die Suriname als een land met investeringsmogelijkheden ziet. Met de onrust die er momenteel heerst in ons land, zullen investeerders volgens de ASFA tien keer nadenken voordat zij zich vestigen in ons land. “De ASFA maakt zich, als maatschappelijke organisatie met duurzame ontwikkelingen in haar banieren, ernstige zorgen om de effecten van voornoemde onrust en roept wederom op tot dialoog tussen partijen.”
Koersbeleid
Behalve het stimuleren van dialoog en het aantrekken van investeerders maakt de ASFA zich ook zorgen om besluiten die zijn genomen, met betrekking tot de koersontwikkeling. Het is de ASFA ter ore gekomen dat in een spoed topoverleg is besloten om een retentie van 35 procent, ter beschikking te stellen voor goud exporteurs en deze ingaat per woensdag 27 juli. Daaropvolgend zou er in een informeel overleg met banken besloten zijn dat 35 procent retentie bestemd zal zijn voor importeurs.
“Als het aangegevene op waarheid berust en dit daadwerkelijk zal worden doorgevoerd, zal de ASFA genoodzaakt zijn om haar noodkreet namens haar leden te moeten doen. Omdat het geenszins de bedoeling kan zijn dat wederom de importeurs gefaciliteerd worden en wel met retentie-dollars, terwijl de lokale productiesector ten onder lijkt te gaan”, aldus de ASFA in haar schrijven.