AstraZeneca, de gerenommeerde Britse farmaceut, heeft vandaag aangekondigd dat het zijn coronavaccin wereldwijd zal terugtrekken. Dit besluit komt voort uit een combinatie van factoren, waaronder de beschikbaarheid van alternatieve vaccins en voortschrijdend inzicht in de mogelijke bijwerkingen van het vaccin.
De terugtrekking van het AstraZeneca-vaccin heeft grote implicaties voor de mondiale gezondheidszorg. Sinds eind 2021 wordt het vaccin niet meer toegediend in Nederland, en nu zal het ook wereldwijd uit fysieke en digitale schappen verdwijnen.
Eerder dit jaar heeft AstraZeneca in gerechtelijke documenten erkend dat het vaccin in zeer zeldzame gevallen het trombose met trombocytopenie syndroom (TTS) kan veroorzaken. Hoewel dit een zeldzame bijwerking is, heeft het tot bezorgdheid geleid bij gezondheidsautoriteiten en het publiek. Momenteel loopt er in het Verenigd Koninkrijk een collectieve rechtszaak tegen AstraZeneca vanwege deze kwestie, hoewel dit niet expliciet wordt genoemd in de recente verklaring van het bedrijf.
TTS is een ernstige aandoening die stollingsproblemen combineert met een laag aantal bloedplaatjes, wat in sommige gevallen fataal kan zijn. Ook in Nederland zijn er gevallen van TTS gemeld na vaccinatie met AstraZeneca, dat ook bekend staat als Vaxzevria. Door de terugtrekking van het vaccin zal de Europese Unie het niet langer toedienen, zoals bevestigd door The Telegraph.
Ondanks de terugtrekking benadrukt AstraZeneca het belang van zijn vaccin tijdens de wereldwijde strijd tegen COVID-19. Volgens onafhankelijke schattingen heeft het vaccin alleen al in het eerste jaar meer dan 6,5 miljoen levens gered en zijn er wereldwijd meer dan drie miljard doses toegediend. Het AstraZeneca-vaccin was aanvankelijk een van de voorlopers in de race om vaccins te ontwikkelen, maar werd geconfronteerd met imagoproblemen, leveringsproblemen en vragen over de effectiviteit bij oudere leeftijdsgroepen.
In november 2021 stopte Nederland met het gebruik van AstraZeneca-vaccins en adviseerde de Gezondheidsraad mensen met een eerste dosis AstraZeneca om hun tweede dosis met een ander vaccin te ontvangen, zoals Pfizer of Moderna, die een hogere werkzaamheid hebben aangetoond tegen infecties. De terugtrekking van het AstraZeneca-vaccin benadrukt de dynamiek en uitdagingen waarmee de wereldwijde vaccinatiestrategieën worden geconfronteerd, en benadrukt het belang van voortdurend wetenschappelijk onderzoek en transparante communicatie in de gezondheidszorg.