Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat wanneer de Staatsraad een besluit neemt, het de bedoeling is dat je een geïntegreerde beslissing krijgt die rekening houdt met de additionele regels om ondersteuning te geven voor de toepassing van de stroomtarieven.
De Staatsraad heeft het staatsbesluit dat de verhoging van de energietarieven moet regelen, afgewezen. Boldewijn is van mening dat de regering dit zelf publiekelijk bekend had moeten maken. “Ik vind het een bestuurlijke slordigheid”, aldus de bestuurskundige in gesprek met de STVS.
Hij zegt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur door de regering in de kwestie van de uitfasering van de objectsubsidie. “Je kunt niet een besluit nemen als regering en dan stuur je het pas na een maand naar de Staatsraad voor advies.” Alhoewel het advies van de Staatsraad niet bindend is, merkt de bestuurskundige op dat de raad bevoegd is om voorstellen van de regering te schorsen. “Die mogelijkheid bestaat dat binnen een maand nadat die schorsing is gepleegd de regering kan besluiten om de schorsing op te heffen”, nuanceert hij.
Het staatsbesluit is nodig om verdere uitvoering aan de Elektriciteitswet te geven. Boldewijn meent dat de verhoging, die op 6 maart is ingegaan, op dit moment ongrondwettelijk is omdat het de goedkeuring van de Staatsraad niet heeft. “De nieuwe stroomtarieven betekenen een verzwaring van de lasten voor het Surinaams volk en dat heeft consequenties voor het leven van de mens. De president en zijn regering zijn verantwoordelijk voor het leven van de Surinaamse mens.” Hij roept het staatshoofd op om deze zaak niet zonder meer te laten gaan zoals het is.