Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) hebben vandaag een belangrijke samenwerkingsovereenkomst getekend om ontvangers van sociale steun te begeleiden naar het werk.
Met deze stap willen de ministeries ervoor zorgen dat deze groep minder afhankelijk wordt van overheidssteun en meer kansen krijgt op economische zelfstandigheid. De ministers Steven Mac Andrew (AWJ) en Ines Pane (SoZaVo) ondertekenden op dinsdag 11 februari 2025 een Memorandum of Understanding (MoU) op het kantoor van AWJ.
Deze samenwerking moet niet alleen de arbeidsmarktpositie van sociale steuntrekkers versterken, maar ook bijdragen aan een effectiever arbeidsmarktbeleid en een sterkere economie.
Actieve begeleiding en trainingen
Met het nieuw initiatief krijgen ontvangers van sociale steun actieve ondersteuning bij het vinden van werk. Daarnaast worden er trainingen aangeboden om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Volgens de overheid draagt dit niet alleen bij aan armoedevermindering, maar ook aan een grotere maatschappelijke betrokkenheid van deze groep.
Minister Mac Andrew benadrukte tijdens de ondertekening het belang van het initiatief. “We willen iedereen een eerlijke kans geven op werk en ontwikkeling. Door mensen actief te begeleiden, creëren we niet alleen meer economische zelfstandigheid, maar versterken we ook de arbeidsmarkt”, aldus Mac Andrew.
Minister Pane vulde aan dat sociale steun bedoeld is als tijdelijk vangnet, niet als permanente oplossing. “Deze samenwerking helpt mensen om weer actief deel te nemen aan het arbeidsproces en hun toekomst in eigen handen te nemen”, zei Pane.
Aanleiding en breder beleid
Onderdirecteur Arbeidsmarkt Naomi Esajas-Friperson (AWJ) lichtte toe dat de samenwerking voortkomt uit eerdere gesprekken tussen beide ministeries. Sinds 2022 heeft de afdeling Directe Bemiddeling van AWJ te maken met cliënten van SoZaVo die een bewijs van werkloosheid aanvragen. Dit was voor Esajas-Friperson de aanleiding om met SoZaVo in gesprek te gaan over betere begeleiding van deze groep.
De ondertekening past binnen het geherformuleerd middellange-termijn arbeidsmarktbeleid en de uitvoering van het derde Decent Work Country Programme (DWCP SU III). Een belangrijk doel hiervan is het ondersteunen van sociale steuntrekkers bij hun zoektocht naar werk.