De brandstofleveringen aan het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) voor de Dienst Elektriciteitsvoorziening Binnenland worden per direct aangepast naar de correcte financieringswijze, namelijk via de staatsbegroting.
Dit besluit volgt op eerdere berichten over de stopzetting van brandstofleveringen aan het binnenland en moet zorgen voor meer transparantie en naleving van comptabele regels. Aldus het ministerie van Financiën en planning in een verklaring.
Deze verklaring komt kort na uitspraken gedaan door de vicepresident Ronnie Brunswijk vorige week woensdag voor aanvang van de Raad van Ministers. Brunswijk gaf toen aan dat in opdracht van de president de brandstoflevering zou zijn stopgezet. “Wat ernstige gevolgen heeft voor essentiële voorzieningen zoals elektriciteit”, gaf de vicepresident toen aan. Gemeenschappen die afhankelijk zijn van dieselgeneratoren voor stroomvoorziening, worden hierdoor zwaar getroffen. De beperkte toegang tot brandstof dreigt de leefomstandigheden in deze gebieden verder onder druk te zetten.
Zowel het kabinet van de president en de directeur van Staatsolie hebben ontkent dat er opdracht zou zijn gegeven door de president voor het stoppen van leveren van brandstof. De regering werkt aaan oplossingen om de continuïteit van de energievoorziening in het binnenland te waarborgen. Staatsolie speelt hierin een belangrijke rol en er wordt gezocht naar efficiëntere distributiemethoden om eventuele leveringsproblemen structureel aan te pakken. “Er is geen opdracht gegeven door de president om de brandstofvoorziening naar dorpen in het binnenland stop te zetten”, verduidelijkt het kabinet in zijn berichtgeving.
Financiën geeft verder dat sinds medio 2020 werden brandstofleveringen aan NH vanuit Staatsolie en Gow2 buiten de begroting om verrekend met te ontvangen dividend van Staatsolie. Dit bleek echter in strijd met de regels, omdat dergelijke uitgaven in de staatsbegroting moeten worden opgenomen. De nieuwe aanpak zorgt ervoor dat de overheidsfinanciën transparanter worden en dat de comptabele regels worden nageleefd.
Een direct gevolg van deze aanpassing is echter dat de staatsinkomsten uit dividenden van Staatsolie zijn gedaald. In 2024 heeft de staat hierdoor SRD 130 miljoen minder ontvangen van Staatsolie. Het ministerie benadrukt dat deze stap noodzakelijk is om de financiële huishouding van de overheid op orde te brengen en te houden.
Met deze wijziging wordt ook beoogd de staatsinkomsten op de lange termijn te maximaliseren. Het ministerie geeft aan dat de aanpassing een belangrijke stap is naar een beter beheer van natuurlijke hulpbronnen en overheidsfinanciën.
Eerder dit jaar werd al bekend dat brandstofleveringen aan het binnenland tijdelijk werden stopgezet vanwege financiële en logistieke problemen. De nieuwe financieringswijze moet ervoor zorgen dat de leveringen op een duurzamere en transparantere manier kunnen worden voortgezet.
Het ministerie werkt momenteel aan verdere maatregelen om de impact van deze wijziging op de staatsbegroting te minimaliseren en garandeert dat de elektriciteitsvoorziening in het binnenland niet in gevaar komt.