Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) en het platform “Samenwerking van Organisaties met een Speciale hulpvraag” (ISOS) hebben op vrijdag 25 augustus 2023 kennisgemaakt en van gedachten gewisseld over een mogelijke samenwerking.
Het platform is ingesteld door de president en bestaat uit vertegenwoordigers van diverse sociale instellingen, waaronder instellingen die zich richten op mensen met een beperking. Met dit platform beogen zowel de president als de sociale instellingen, een integrale en samenhangende aanpak van sociaal-maatschappelijke uitdagingen waar zij en hun doelgroepen voor staan.
Het gaat erom dat er wordt gekeken naar het groter plaatje, waarna er afwegingen kunnen worden gemaakt over de steun die de overheid kan bieden aan de doelgroepen waarop de instellingen zich richten. De ISOS zal op korte termijn een presentatie over de plannen houden voor het ministerie, zodat concreet kan worden nagegaan waar er samengewerkt kan worden.
Het ministerie heeft al twee van zijn initiatieven geïdentificeerd die aansluiten op het streven van het platform. Het gaat in deze om de projecten ‘Wroko fu mek moni’ en het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ oftewel ‘Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe sectoren’. Er is een toelichting gegeven op deze projecten, waarbij is aangegeven hoe de doelgroep van het platform op deze projecten zou kunnen inspelen. Het project ‘Wroko foe mek moni’ zal op zeer kort termijn worden gelanceerd.
Hiervoor is een bedrag van SRD 50 miljoen gereserveerd door de regering. Het doel van dit project is om in het hele land personen in de gelegenheid te stellen om een vak te leren met de bedoeling hen zelfredzaam te maken, hetzij als werknemer, hetzij als micro-ondernemer. Tot in de wijken, districten en in het binnenland zullen trainingen door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) worden verzorgd aan burgers.
De focus zal daarbij vooral liggen op kwetsbare groepen zoals jongeren, werklozen, personen met een beperking en dorpsbewoners. Via gerichte vaktrainingen zal de SAO inspelen op de behoeften van de verschillende doelgroepen. Ook zal dit project al werkenden de mogelijkheid bieden om bijgeschoold te worden, waardoor zij hun skills kunnen verbeteren om hun werk te behouden of om nieuwe taken binnen hun bedrijf te verkrijgen.
In tegenstelling tot het project ‘Wroko fu mek moni’ is het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ al in uitvoering. Met dit project beoogt het ministerie om werkzoekenden vaardigheden aan te leren die zijn afgestemd op de behoeften van de productieve sector. Ook moet dit project resulteren in het vergroten van de toegang van werkzoekenden tot de bemiddelingsdiensten voor de arbeidsmarkt om daarmee arbeidsmarktinformatie over werk en werving toegankelijk te maken voor hen.
Dit project zal het ook mogelijk maken voor de beroepsbevolking om internationale hoogwaardige trainingen en opleidingen te volgen, opdat voldaan kan worden aan de vraag op de arbeidsmarkt naar arbeidskrachten met hoge kwalificaties. Dit project focust op de sectoren: Ecotoerisme, Landbouw en de Dienstensector, waaronder I.C.T.
Het gesprek werd geleid door AWJ-minister Steven Mac Andrew, die werd bijgestaan door Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt, en Joyce Lapar, directeur van de SAO. De delegatie van het platform werd geleid door voorzitter Bianca Amelia-Graskamp. Volgens de minister zal empowerment van de beroepsbevolking niet slechts resulteren in economische weerbaarheid van personen, maar ook in economische en sociale vooruitgang van het land. Het platform is enthousiast met de geboden mogelijkheden en partijen zullen in vervolggesprekken onder meer afspreken hoe de doelgroepen ingepast kunnen worden in deze projecten.